ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Nizek krvni tlak - kdaj na opozarja na resne bolezni

Tea Dečman
27. 9. 2018, 21.30
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 23.02
Deli članek:

Čeprav nizek pritisk brez drugih bolezenskih znakov napoveduje dolgoživost in manjšo verjetnost za srčno-žilna obolenja, lahko kaže tudi na resne zdravstvene probleme.

Dreamstime
Dober spodbujevalec spolnih žlez so zaradi vsebnosti joda in kalija tudi ostrige.

 Življenjska pravila ob nizkem krvnem tlaku

PIJTE DOVOLJ

Zaužita voda poveča volumen medcelične tekočine in tako olajša težave pri nizkem krvnem tlaku. Pri tem pazite, da z vnosom vode ne pretiravate, saj lahko prevelik vnos tekočin stanje poslabša.

SPANJE

Poskrbite za dovolj počitka in zdrav spanec, pri čemer je priporočljivo nekoliko dvignjeno vzglavje. Ko vstajate iz ležečega (pa tudi sedečega) položaja, vstajajte počasi in z občutkom.

STANJE

Ne stojte predolgo na mestu. Veliko ljudi z nizkim krvnim tlakom težko dolgo stoji v vrsti, ker dolgotrajno stanje povzroča zadrževanje krvi v spodnjih okončinah, kar lahko pripelje do omotice in tudi nenadne izgube zavesti.

O nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji govorimo, ko je sistemski arterijski tlak oziroma pritisk pod 90/60 mm Hg. Če sicer nimate drugih bolezenskih znakov in imajo nizek krvni tlak tudi drugi člani vaše družine, gre za primarno hipotenzijo, ki je konstitucijska. Toda če vas pestijo tudi tipični znaki in simptomi hipotenzije (občasna omotica in utrujenost, temnjenje pred očmi, hladna, vlažna in bleda koža, žeja in pospešen srčni utrip ter obdobja izgube zavesti), je najprej dobro raziskati vzrok prenizkega krvnega tlaka.

KDO MU JE IZPOSTAVLJEN?

Bolniki z migreno in sladkorni bolniki imajo pogosto nizek krvni tlak, pojavi se lahko tudi pri slabem delovanju ščitnice, oslabeli srčni mišici, izčrpanih nadledvičnicah, različnih krvavitvah in ob slabokrvnosti ter pomanjkanju določenih mineralov (cinka in mangana) in vitaminov (C in B6). Nizek tlak je zelo pogost pojav tudi po operacijah ter hudih in dolgotrajnih boleznih, ko smo veliko ležali v postelji. Pri krvavitvah, srčnem infarktu in drugih hudih boleznih je padec krvnega tlaka znak, ki opozarja na resno ogroženost, zato ga je tudi pri manjših težavah treba jemati resno in se o njem pogovoriti s svojim zdravnikom.

SPODBUDITE SPOLNE ŽLEZE

Če ni drugih resnih bolezenskih znakov, padec krvnega tlaka kaže na zmanjšano vitalnost organizma, ki se v večini primerov pojavi zaradi motenj v delovanju žlez z notranjim izločanjem, najpogosteje spolnih žlez. Zato je pri zdravniško preverjeni nenevarni hipotenziji poleg preventivnih ukrepov smiselno tudi spodbuditi spolne žleze. Seveda na naraven in neškodljiv način. Izkoristite moč matičnega mlečka, ki poleg številnih pozitivnih učinkov na zdravje človeka ugodno vpliva tudi na hormonske žleze.