Usmrčena

Pri kobili potrjen virus Zahodnega Nila: "V petek jo je treslo"

T.L./STA
27. 9. 2018, 21.16
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 22.17
Deli članek:

V Ljubljani pri kobili potrjen virus Zahodnega Nila. Nacionalni veterinarski inštitut je letošnjo jesen potrdil virus usutu pri dveh poginjenih kosih, najdenih v Ljubljani, ter virus Zahodnega Nila pri sivi vrani, prav tako najdeni v Ljubljani.

Profimedia
V Ljubljani pri kobili potrjen virus Zahodnega Nila.

Na nacionalnem veterinarskem inštitutu so potrdili, da je kobila iz Ljubljane, ki so jo pred dnevi uspavali zaradi slabega zdravstvenega stanja, imela virus Zahodnega Nila, poročajo mediji.

V petek je lastnik kobile zjutraj opazil, da z njo ni vse v redu in da jo trese. Z ženo sta ji pustila, da se je sprehodila, saj sta mislila, da ima "zaležane mišice", vendar pa je kobila komaj prišla iz staje, njeno stanje je bilo zelo slabo, je lastnik povedal za oddajo 24ur na Pop TV. Poklicali so veterinarja, ki je ob sodelovanju z italijaskim kolegom potrdil sum na okužbo še preden so to dokazali testi krvi. Kobilo so v ponedeljek usmrtili.

Nacionalni veterinarski inštitut je letošnjo jesen potrdil virus usutu pri dveh poginjenih kosih, najdenih v Ljubljani, ter virus Zahodnega Nila pri sivi vrani, prav tako najdeni v Ljubljani. Oba virusa, ki sodita v rod Flavivirus, sta bila v Sloveniji potrjena prvič.

Naravni gostitelji obeh virusov so divje ptice, prenašalci virusa pa komarji, predvsem iz rodu Culex. Za okužbo z virusom Zahodnega Nila je zelo dovzetnih več vrst ptic. Po okužbi z virusom Zahodnega Nila lahko poleg ptic zbolijo tudi konji.

Komarji rodu Culex so v primeru okuženosti tudi glavni prenašalci virusa Zahodnega Nila na človeka. Prenašajo ga tudi tigrasti komarji. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v Sloveniji v letošnji sezoni doslej zabeležil tri bolnike, okužene z virusom Zahodnega Nila.