ŽREBANJE STANOVANJ

V Ljubljani več razočaranih kot srečnih

Žiga Kariž
27. 9. 2018, 20.50
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 21.21
Deli članek:

Sreča je bila tista, ki je odločila, kdo izmed 400 mladih, ki so se prijavili na razpis JSS MOL, bo dobil ugodno najemniško stanovanje.

Žiga Kariž
Dobitnika stanovanja

V malem avditoriju za stavbo Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) se je včeraj zbrala upanja polna množica mladih ljudi. Samski, pari in mlade družine. Njihova imena so bila zapisana na listih, nagnetenih v bobnu za žrebanje, iz katerega jih je vlekla roka župana Ljubljane Zorana Jankoviča. Vsako prebrano ime je pomenilo rešen stanovanjski problem za naslednjih 10 let. JSS MOL je namreč na razpis za 30 stanovanj za mlade prejel kar 400 vlog, stanovanj, ki bodo na voljo, pa je (oziroma bo) le 30: 10 za samske, 10 za pare in 10 za mlade družine.

Žiga Kariž
Žreb je vodil župan Janković.

Veliko ljudi, malo stanovanj

Kot je povedal Zoran Janković, so se za tak način delitve stanovanj odločili, ker so želeli dokazati, da je postopek dodelitve stanovanj popolnoma transparenten. »Na žalost sem imel srečno roko le za 15 odstotkov vseh tistih, ki so imeli na razpisu vse točke,« je komentiral dejstvo, da v Ljubljani kronično primanjkuje stanovanj za mlade. Sašo Rink, direktor JSS MOL, je povedal, da bo naslednji razpis šele leta 2019, na njem pa bo 40 odstotkov stanovanj namenjenih mladim družinam. Skupaj naj bi na državni ravni primanjkovalo 9000 stanovanj, levji delež tega prav v našem glavnem mestu.

Ne vedo, kdaj in kam

Nekaj 10 tistih, katerih imena so se znašla v bobnu za žrebanje, se je dogodka udeležilo osebno. V vsaki od kategorij sta bila prisotna po dva od izžrebancev. Ko se je iz ozvočenja zaslišalo njihovo ime, so bili deležni aplavza in velike medijske pozornosti, ki pa jo je večina zavrnila. Mlada mamica, ki se je znašla med srečneži, nas je prosila, naj njenega imena ne objavimo, nam je pa povedala, da je zelo vesela: »Zagotovo je pri tem najpomembnejše to, da imamo zdaj eno veliko skrb manj in da nas nihče več ne bo metal na cesto.« Bolj zgovorna sta bila Sara in Matic, ki se bosta v novo stanovanje preselila z dveletno hčerko. Kot pravita, sta zdaj v najemnem stanovanju in pričakujeta, da bodo njuni pogoji najema zdaj znatno bolj ugodni. »Ne veva še, kam in kdaj se bomo selili. Vse, kar vemo, je, da naj bi se to zgodilo v letu 2018, 2019 ali 2020,« je povedal Matic.

Foto bobo
Celoten dogodek je nadzirala komisija in notar.

Dolg seznam čakajočih

Zoran Janković je razložil, da bodo vsi, ki so bili danes izžrebani, uvrščeni na dolg seznam tistih, ki so bili na razpisih že izbrani in še vedno čakajo na stanovanja. Velik del le teh bo ključe svojega stanovanja prejel šele, ko bo dokončan projekt Novo Brdo, katerega investitor je Stanovanjski sklad RS in naj bi bil dokončan leta 2020.

Čaka se na ukrepe države

Sašo Rink je v izjavi po koncu dogodka poudaril, da se na področju stanovanjske politike čaka na novo vlado. Prejšnje je namreč sprejela stanovanjsko politiko, a nobenih zakonskih aktov, ki bi pripomogli k njeni uresničitvi. Občine predvsem veliko pričakujejo od obljube, da naj bi se 0,4 odstotka BDP namenilo stanovanjski gradnji, še vedno pa si želijo tudi uvedbe stroškovnih najemnin, saj trenutne najemnine ne omogočajo niti vzdrževanja stanovanjskega fonda, kaj šele nadaljnjih investicij.