Selitev?

Kočevske Rome bi selili zaradi japonske tovarne

T.L./STA
27. 9. 2018, 20.33
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 20.36
Deli članek:

Iz ene lokacije, ki meri 33.000 kvadratnih metrov, bi 60 Romov preselili na za skoraj polovico manjšo lokacijo. Romi pa si zega ne želijo.

STA
Kočevska občina bi Rome zaradi gradnje tovarne Yaskawe preselila

Na kočevski občini so danes potekali pogovori s prebivalci romskega naselja Trata. Tik ob naselju bo namreč zrasla tovarna japonske Yaskawe, zato bi občina 60 Romov preselila nekaj sto metrov stran od trenutne lokacije. V nasprotnem primeru jim februarja grozi odklop elektrike in vode, je poročal Kanala A.

Kočevska občina bi po poročanju Kanala A 60 Romov iz ene lokacije, ki meri 33.000 kvadratnih metrov, preselila na za skoraj polovico manjšo lokacijo. Romi pa se ne želijo seliti, saj imajo na trenutni lokaciji zgrajene domove, za enostavne objekte na drugi lokaciji pa pravijo, da bi bili zanje premajhni.

"Za Rome je to nesprejemljivo, saj nočejo živeti skupaj z ostalimi Romi iz tega naselja, ker se bojijo novih sporov," je za omenjeni medij pojasnil predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič. Poleg tega je po njegovih besedah kočevski župan Vladimir Prebilič pojasnil, da bodo Romi dobili 3000 evrov za nakup materiala za gradnjo novih preprostih objektov. Na novi lokaciji je tako po Mikličevih besedah pričakovati lesene objekte, bodisi brunarice ali kaj podobnega.

Župan Prebilič po navedbah Kanala A pravi, da želijo Romom le pomagati.