V Rožni dolini na ulico

FOTO: Dovolj jim je: "Bomo samo plavali v fekalijah ali bomo potopljeni v njih?"

T.L.
27. 9. 2018, 18.29
Posodobljeno: 27. 9. 2018, 19.16
Deli članek:

Nasprotujejo novogradnjam, ki so predvidena v priljubljeni ljubljanski soseski Rožna dolina.

Bralec
Shod v Rožni dolini.

Ob 17. uri so v priljubljeni ljubljanski soseski Rožna dolina ulice zasedli jezni prebivalci. Shod se je, kot smo izvedeli, med Rožnodolci zgodil precej spontano, zbralo pa se je med 200 in 250 ljudmi, vse skupaj pa se je končalo po dobrih 30. minutah. Ob tem so zbrani poudarili, da ne nasprotujejo v splošnem načrtom za novogradnje v soseski Rožna dolina, ampak v tem trenutku nasprotujejo predvsem gradnji Vile Bloki zaradi nespoštovanja okoljskih značilnosti (brez zelenih površin, preseganje povprečne višine,...) in morebitnega ogrožanja okoliških zgradb. Moti jih tudi, da načrtovani osem ali dvanajstanovanjski bloki izkoristijo vsak meter površine, pri čemer prostora za zelenice ali nekoč opevane rožnodolske vrtove ni. Ali bo nasprotovanje doseglo tudi investitorje in pristojne na Mestni občini Ljubljana, bo pokazal čas.

Bralec
Shod v Rožni dolini.

Rožna dolina je zanimiva za investitorje, ki jih zanima gradnja novih nepremičnin in v zadnjih letih je v soseski zraslo kar nekaj novogradenj. To pa še ni konec, načrtovane večnadstropne novogradnje pa že dlje časa povzročajo nejevoljo med lokalnimi stanovalci. Sploh po poplavah maja letos, ko je meteorna voda udarila skozi večje število kleti.

Zato so prebivalci pred meseci na Vo-ka naslovili peticijo, naj na območju povečajo zmogljivost kanalizacije in, kot je poročal časnik Delo, želeli moratorij na vse gradnje, dokler Vo-Ka ne poveča primarne kanalizacije na ustrezno zmogljivost tako za sedanje hiše in bloke kot tudi za vse, ki bi bili zgrajeni v prihodnosti. Prebivalci se namreč bojijo, kaj se bo zgodilo s kanalizacijo, ko bi ali bodo na območju zrasle načrtovane novogradnje. Obstoječa napeljava je namreč stara in ni prilagojena višanju števila prebivalcev v zadnjih desetletjih. In tu je še težava kleti in podzemnih garaž. "V Rožni dolini se nikoli ni delalo kleti, saj se voda nahaja že dva metra pod površjem. Tudi zdajšnji investitor, ki namerava zgraditi podzemne garaže, je naletel na vodo na globini dveh metrov, kar pomeni, da bodo, v kolikor se bo gradnja nadaljevala, to vodo le 'potisnili' drugam, ni pa jasno, kje si bo ta voda nato utrla novo pot," smo izvedeli od udeleženke shoda.  

Bralec
Shod v Rožni dolini.

V pozivu na današnji shod, ki se je znašel na facebooku, je zapisano, da neznani pobudniki nasprotujejo odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) 209 CU center Rožne doline (severni del), prebivalci pa med drugim Molu očitajo, da nič ne ukrene pri kršitvah na že zgrajenem delu. 

Bralec
Shod v Rožni dolini.

Prebivalci opozarjajo tudi na težavo s Habjanovim bajerjem, ki ga je Mol izzvzel iz sprememb letošnjega OPN. Spominjajo, da so letos Rožno dolino zalivale fekalije v južnem delu, po izgradnji Habjanovega bajerja, kjer naj bi zraslo 60 stanovanj, pa se bojijo, da bo zalita cela Rožna dolina.

Poleg tega pa Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodaja zemljišče ob Cesti VI in Glinščici OPPN 210 pod, kot so prepričani prebivalci, nespremenjenimi pogoji: kletna garaža za približno 300 avtomobilov, 130 stanovanj, je zapisano v vabilu na shod, ob tem pa (se) prebivalci sprašujejo, ali bodo samo plavali v fekalijah ali bodo v njih potopljeni.