Težave z očmi

Za jasen pogled in oster vid je treba dosti piti

T.D.
25. 9. 2018, 21.30
Deli članek:

Oči so odličen zemljevid telesnega zdravja. Izbočene opozarjajo na bolezni ščitnice, če čedalje slabše vidimo, moramo pomisliti na sladkorno bolezen, dvojni vid pa je še posebej nevaren znak, saj lahko nakazuje tumor.

Dreamstime
Če oko nenadoma pordi in se poleg tega še solzi, je treba pomisliti na virusne okužbe.

Nenadno solzenje? Včasih ga povzročijo zamašeni solzni kanali, po katerih sicer solze prehajajo iz oči v nos. Kadar pa se oči solzijo ob vožnji z avtomobilom ali branju, je najbrž posredi okrnjeno delo žlez lojnic, ki bi morale oči vlažiti. 

Pekoče oči so prej pravilo kot izjema pozimi, ko zaradi ogrevanja prostorov oči niso dovolj navlažene. Vendar pri občutljivih ljudeh tegoba ni nič manjša ob vetrovnem, toplem vremenu ali ob delu z računalnikom. K sreči lahko suhe oči dodobra navlažimo z umetnimi solzami, ki so na voljo v lekarnah. Te si moramo nakapati, še preden se zapodimo na plan ali začnemo brati. Ob srbenju pa moramo najprej pomisliti na alergije, ki so na pohodu jeseni in spomladi. Ob potrjeni alergiji nam bo zdravnik svetoval zdravila v obliki kapljic za oči.

Če oči rade pordijo

Pordele oči so včasih znak vnetja vek, blefaritisa, ki ga povzroča pretirano izločanje loja iz žlez lojnic v vekah. K težavi so bolj nagnjene osebe z mastno kožo in bolj moški kot ženske. Rdeče oči nas najraje presenetijo zjutraj, saj so žleze lojnice najaktivnejše ponoči, njihovi stranski produkti pa nimajo kam odtekati, medtem ko spimo. Če oko nenadoma pordi in se poleg tega še solzi, je treba pomisliti na virusne okužbe; te so sicer pogostejše v poletnih mesecih. Okužba mine sama po sebi v nekaj dneh in ne pušča posledic, vseeno pa oftalmologi priporočajo izpiranje oči s čisto tekočino, najbolje z umetnimi solzami.

Hrana za zdrave oči

Vse bolezni jeter, od hepatitisa do ciroze, se poznajo tudi po naplavinah bilirubina – snovi, ki nastane ob razpadanju hemoglobina, kar se kaže v rumenih beločnicah. 

Največ snovi, ki varujejo oči, je v svežem sadju, zelenjavi in polnozrnatih izdelkih. Zmanjšajte količino mesa in se odpovejte mesnim delikatesam, ki povzročajo presnovni stres. Zaradi prevelike količine maščob se krvne žile zožijo, to pa vpliva tudi na oči. Privoščite si veliko posnetih mlečnih izdelkov in rib. Glejte, da boste dovolj pili, saj voda pripomore, da ostanejo oči vlažne. Super živila za zdrave oči so agrumi, paprika, korenje, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge, peteršilj in mastne ribe.