"Del mene je mrtev"

Morilka upa, da ji bo mama kdaj odpustila

Gabrijel Toplak
30. 9. 2018, 13.01
Deli članek:

Mediha Hromadžić, ki je marca letos najmanj 48-krat zabodla sestro dvojčico in 12-krat nož zarinila v 58-letno mater, je tokrat pred sodnim senatom obžalovala grozovito dejanje.

STA
Pravi, da bo molila, da ji mama vendarle oprosti.

Na sodišču je v petek potekalo sojenje 38-letni Medihi Hromadžić, ki ji tožilstvo očita, da je 8. marca letos v enem izmed blokov na Pobrežju umorila sestro dvojčico, mamo pa huje poškodovala. Mediha je na predobravnavnem naroku sicer zavrnila možnost priznanja krivde, potem ko ji je tožilka Tadeja Majcen v zameno za to ponudila 30 let zapora.

Gabrijel Toplak
Obtožena ob prihodu v sodno dvorano vedno deluje precej umirjeno.

MAMA TVEGALA ŽIVLJENJE ZA HČERKO

Še preden se je v stanovanju med hčeri vmešala mati, naj bi obtožena z daljšim nožem sestro dvojčico večkrat silovito zabodla v hrbet, prsni koš in nadlakti.

Iznada Hromažić, mama obdolžene, je povedala, da jo je tistega jutra prebudil hčerkin krik, in ko je vstala, je na hodniku zagledala hči Mersiho. »Takrat mi je dejala: 'Glej, mama, kaj mi dela.' Mediha je imela v roki nož in nedolgo zatem je napadla še mene. V tistem trenutku je odvrgla manjši kuhinjski nož, pograbila večjega in se mi približala. Nekajkrat me je zabodla v predel trebuha, a sem jo nekako uspela zagrabiti za roke in jo tako močno prijeti, da je Mersihi uspelo pobegniti na hodnik. Tudi jaz sem se nekako uspela rešiti in steči za njo, a me je Mediha dohitela in še enkrat zabodla. Bila sem v šoku. Potem sem omedlela in se razen tega, da sem sedela v reševalnem vozilu in ponavljala, naj rešijo Mersiho, ne spomnim veliko,« je dejala Iznada. Omenila je tudi težko življenje, ki ga je imela z nekdanjim možem, saj je vse, kot je dejala, psihično maltretiral. »Nisem si mislila, da je sposobna narediti kaj takšnega. Vselej, ko sem se želela pogovoriti z njo, se je zatekla v svojo sobo,« je razložila mati. V trenutku, ko je prenehala pričati, je pristopila Mediha in sodišču povedala: »Grozno se počutim, da bom morala s tem živeti. Ne spomnim se, da bi jaz to storila. Hudo mi je za sestro, upam, da mi bo mama kdaj oprostila. Del mene je mrtev.«

Tožilstvo je zanjo predlagalo najvišjo mogočo kazen, saj razen tega, da v preteklosti še ni bila kaznovana, ni našlo nobene olajševalne okoliščine. 

»BILA JE ZAPOSTAVLJENA«

Nekdanji fant Mersihe je pojasnil, da jih je občasno obiskoval, mu pa je nekajkrat predvajala posnetke pogovora z mamo. »Bila je enaka kot oče. Grozila ji je, bila je zapostavljena,« je povedal.