Sila narave

FOTO in VIDEO: Valovi neusmiljeno bili, voda zalivala in veter odnašal

J.P.
30. 9. 2018, 08.50
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 08.56
Deli članek:

Že v petek so razglasili izredno stanje.

Profimedia
Orkan Zorba je najprej dosegel otok Kitero in polotok Peloponez na jugu Grčije.

Sredozemski orkan, ki je Grčijo dosegel včeraj dopoldne, se je v drugi polovici dneva pomaknil globlje proti osrčju države.

Proti Turčiji

Prva sta bila na udaru otok Kitero in polotok Peloponez na jugu Grčije, kjer so meteorne vode prebivalcem povzročile nemalo preglavic. V osrčju in na severu omenjenega polotoka so oblasti za promet zaprle več cest, mesto Argos pa sta zalili dve bližnji reki, ki sta prestopili bregove.

Profimedia
Razglasili so "izredno stanje", da bi zagotovili "maksimalno pripravljenost državnega aparata".

Tako imenovani sredozemski orkani so podobni tropskim nevihtam, v vzhodnem Sredozemlju pa niso pogosti. Nastajajo ob koncu poletja, ko je morje najtoplejše. Tako bi lahko bili tovrstni orkani zaradi segrevanja morja, ki je posledica podnebnih sprememb, vse pogostejši.

Najhuje je sicer bilo na jugovzhodu Peloponeza, kjer so valovi neusmiljeno bili Kalamato in obmorske vasice.

Zorba je popoldne dosegel tudi Atene in pokrajino Atiko. Na njenem zahodu mu je morala premoč priznati avtocesta ob pristaniškem mestu Mandra, kjer je v lanskoletnih poplavah ugasnilo 23 življenj.

Orkan danes potuje naprej proti Turčiji.

Zaprte povezave

Valovi dosegajo višino med sedem in osem metrov, veter piha s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Že v sredo in četrtek so zaprli vse morske povezave med celino in otoki.