REVIZIJA

Pritiskajo na rektorja UL, zdaj strašijo še predstojnike

L. T.
30. 9. 2018, 08.12
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 08.12
Deli članek:

Po naših informacijah je bila kršitev tako velika, da so revizorji poslovanja Filozofske fakultete v Ljubljani predlagali posredovanje ovadbe na Nacionalni preiskovalni urad in tožilstvo. Dekan FF in rektor UL sta kljub temu deležna številnih pritiskov.

Bobo
Revizija je odprla pandorino skrinjico birokratskih nepravilnosti.

Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani (UL), je ta teden na tiskovni konferenci pojasnil, da sta skupaj z dekanom Filozofske fakultete v Ljubljani (FF) Romanom Kuharjem deležna številnih pritiskov, saj nekateri menijo, da se o nepravilnostih na FF ne bi smelo govoriti na glas.

Papič je tem glasovom javno sporočil, da zadev ne bodo več pometali pod preprogo, kot je bila praksa na univerzi do zdaj: »Vztrajali bomo s takim načinom dela!«

STA
Kalenić Ramšakova je dodatke za stalno pripravljenost obsodila, lupljenja preko podjemne pogodbe pa ni ustavila.

Kot smo že poročali, je bila zadeva pol leta v preiskavi notranje revizije UL in je torej šla čez vse uradne kanale, preden je prišla v javnost. Revizorji so prav tako opazili znake kaznivega dejanja in priporočili posredovanje ovadbe tožilstvu, domnevno tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu.

Zdaj se pritiski ne vrstijo le na Papiča in Kuharja, temveč se straši tudi predstojnike oddelkov in namestnike, da so prejemali napačno izplačan varstveni dodatek in naj bi bili domnevno soudeleženi pri nepravilnostih. Na hodnikih FF tako krožijo informacije, da bodo tudi predstojniki in namestniki morali vračati denar, če bo tožilstvo zaznalo nepravilnosti. Kot je sicer pojasnil Kuhar, zaposleni niso storili ničesar narobe, gre za izključno napako delodajalca. Legitimna izplačila so bila, po naših informacijah, izplačana na nelegalen način – prek podjemnih pogodb.

Govorili smo z več viri na FF, ki se niso želeli izpostaviti z imeni. Po njihovih informacijah je dekan Kuhar z nastopom funkcije podedoval sinekuro dodatnih izplačil, za katero ni vedel nihče zunaj uprave FF. Ker se mu je ta zdela neupravičena, se je posvetoval s Papičem, ki je njegovi presoji dal prav in sprožil notranjo revizijo. Ta ni razkrila le tega, ampak tudi slabo administrativno upravljanje.

»Zdaj poskušajo nekateri dejanja Ramšakove relativizirati – češ da je naredila veliko za FF in da to ni način za izkazovanje hvaležnosti. Glede tega obstajajo dopisi,« smo izvedeli od člana senata FF. Enega takšnih dopisov smo prejeli v uredništvu, kjer tudi hranimo ime njegovega avtorja.

Zaslužila si je vsak cent?

»Kako hitro se je pozabilo,« se v tem dopisu začenjajo stavki, ki domnevne nepravilnosti Kalenić Ramšakove relativizirajo z njenim prispevkom k »vsebinskemu razvoju FF«. Kakor da bi dejstvo, da je poklic dekanje opravljala v skladu s standardi, nekako opravičeval prakso, da je prste domnevno namakala v marmelado in sebe ter ostale v upravi FF neupravičeno nagrajevala z davkoplačevalskim denarjem. »Glede na rezultate in ugled, ki jih je FF dosegla v tem času, si je dekanja po mojem mnenju zaslužila vsak cent,« smo še prebrali v poskusu upravičevanja domnevne korupcije.

Akademski svet je pred leti pretresla afera glede dodatkov za stalno pripravljenost. Kalenić Ramšakova je iz nje izšla kot načelna dekanja, ki je prakso obsodila in jo prekinila.

Spomnimo, da so člani uprave FF za svoje naloge med opravljanjem te funkcije delno razbremenjeni pedagoških obveznosti. Za dodatno delo torej niso nagrajeni z dodatnimi finančnimi obveznostmi, ampak z manjšim obsegom pedagoškega dela. Kalenić Ramšakova je to zaobšla na način, da si je denar izplačevala prek podjemnih pogodb.

»Kot veste, smo predstojniki prejemali med 100 in 200 evri mesečno, vendar na napačni podlagi, torej v obliki podjemne pogodbe, ne pa v obliki položajnega dodatka, ki ga predvideva zakonodaja,« je zadeve komentiral predsednik Marko Marinčič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije. »Če predlagatelji pogodb niso bili povsem nesposobni, so bile te pogodbe mišljene kot figov list,« je še zapisal Marinčič. Domnevamo, da je s frazo »figov list« namigoval, da so predstojniki izplačila dobivali na protizakonit način, z namenom, da bi ostali tiho, če bi se razvedelo o dodatnem tisočaku, ki si ga je mesečno izplačevala dekanja.

Za uradna pojasnila smo poklicali v sindikat FF. Njegova predsednica Tanja Šulak je trdila, da z zadevo ni seznanjena, naših vprašanj ni želela niti slišati. 

»Očitno je bila kriza samo za nekatere«

»Če bi ta bedni dodatek dobil kot položajni dodatek, bi bilo vse okej. Toda če bodo od mene zaradi nepravilnosti zahtevali vračanje denarja, bom tožil fakulteto – in to iz nekega čisto drugega razloga: ker mi je zaradi 'premajhnega' števila študentov več let nezakonito zniževala plačo, v to pa sem mazohistično vsakič privolil, ker je bila 'kriza'. Očitno pa je bila kriza samo za nekatere,« je Marinčič povzel razpoloženje tistih, na katere domnevno letijo ustrahovanja podpornikov Kalenić Ramšakove.