PRAKTIČNO IN UGODNO

Angleška toaletna voda za nežno polt

Tea Dečman
30. 9. 2018, 08.35
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 08.37
Deli članek:

Domači lepotni pripravki so odličen način, da se pocrkljate in negujete svoje telo, ne da bi vam bilo treba drago plačati obiska v lepotnem salonu.

Dreamstime
Mleko za čiščenje kože previdno vtrite v obraz, nato pa sperite z mlačno vodo.

Že angleške plemkinje so prisegale na to toaletno vodico, zato so v viktorijanskih časih slovele po svoji čudovito gladki in nežni polti. Potrebujete eno pest sivkinih cvetov, pol litra sadnega kisa ali belega vina. Cvetove vsujte v kozarec z navojem, natočite kis ali vino in enkrat na dan pretresite. Po 10 dneh precedite skozi gazo. Kis pred uporabo zredčite s trikratno količino mineralne vode in po želji natočite v stekleničko s pršilom.

Dreamstime
Brizg pod pazduho s to toaletno vodico deluje kot blag dezodorant, ki spominja na počitnice v južni Franciji.

ZA OSVEŽITEV OČI

Naslednji recept poživi težke in zabuhle veke. Potrebujete eno pest peteršiljevih listov in četrt litra vode. Liste prelijte s kropom, pokrijte in pustite stati 15 minut, nato pa precedite. V tekočino namočite vatne blazinice in jih za 10 minut položite na oči. Postopek odpravlja oteklino. S poparkom lahko tudi napolnite posodice za led in si z ledenimi kockami nežno zmasirate kožo okoli oči.

MLEKO ZA ČIŠČENJE KOŽE

Pripravek čisti in osveži nečisto kožo ter odstranjuje maščobo. Potrebujete pol pesti žajbljevih listov in četrt litra pinjenca. Liste vsujte v kozarec z navojem in prelijte s pinjencem ter zaprite. Vsebino dobro pretresite in pustite stati v hladilniku 24 ur. Zatem precedite in iz listov iztisnite dodatno tekočino. Mleko nanesite na kožo z vatno blazinico, ga previdno vtrite in nato sperite z mrzlo vodo.

Dreamstime
Sušenje las s sušilnikom zelo škoduje, zato si jih sušite naravno, kadar je le mogoče.

TINKTURA PROTI PRHLJAJU

Prekrvi lasišče, ga čisti in odpravlja prhljaj. Potrebujete dve žlici svežih rožmarinovih lističev, 80 mililitrov 40-odstotnega alkohola (na primer vodke ali žganja). Lističe nasekljajte in stresite v kozarec z navojem. Prelijte z alkoholom in pustite stati štiri tedne. Precedite skozi kavni filter in tinkturo vmasirajte v lasišče. Lase zatem posušite na zraku.