Vse kar je skritega, se bo razkrilo

Ženska, ki vidi tudi onkraj

Alenka Cevc / Revija Zarja
29. 9. 2018, 13.31
Posodobljeno: 29. 9. 2018, 13.32
Deli članek:

Dosegel me je ljudski glas, ki pravi, da v Mariboru deluje ženska, ki zna napovedati prihodnost in je hkrati tudi medij, prek katerega lahko komuniciraš s pokojnimi, povrh vsega pa je še alternativna zdravilka. Ime ji je Tanja Kašlik, kličejo jo Taisha, stara pa je 47 let.

Šimen Zupančič
Taisha strastno zagovarja celosten pristop pri alternativnem zdravljenju, kajti človek ni samo telo, je tudi um in duh.

Odpravila sem se na obisk, da preverim ljudski glas. Pričakovala sem nežno in eterično žensko bitje, spoznala pa sem žensko, ki je prava baba v najboljšem pomenu besede. Odločna, svojih strank ne ujčka, z njimi ne dela v »duhovnih« rokavicah (po domače, skupaj z njimi ne »bluzi«), ampak jih zelo hitro postavi na realna tla in jim jasno in glasno pove, da lahko težave, ki jih imajo, rešijo le sami, ona lahko samo pomaga. »Ljudje imamo svojo glavo za to, da z njo razmišljamo, jaz pa nisem pastirica, ki bi pasla ovce, in ne spodbujam tega, da ljudje hodijo od enega do drugega vedeževalca, in prav nobenega interesa nimam, da bi jih 'molzla'!« pove jasno in glasno. Glasno je mišljeno dobesedno.

Bioenergija, vizualna diagnostika, medialno svetovanje (ki je v resnici vedeževanje), iridologija, metamorfna metoda, biološko zdravilstvo, vse to in še več lahko preberemo na Taishini spletni strani o tem, kaj dela. O, moj bog, se primem za glavo, ali res ta ženska obvlada vse to? »Ja,« odgovori, ne da bi trznila z očesom, »in za vse imam tudi potrdila, da sem za ta dela usposobljena!«

Od nekod privleče mapo in začne na mizo zlagati certifikate, potrdila o usposobljenosti za stvari, ki jih opravlja. Zraven se razgovori o tem, da je njeno življenjsko vodilo znanje, znanje in še enkrat znanje! »Vseskozi se učim in izobražujem, trenutno končujem šolanje za medicinsko sestro, ne zato, da bi delala v tem poklicu, ampak ker mi to znanje zelo koristi pri delu alternativne zdravilke.« Taisha pove tudi, da je po njenem znanje velika moč, pa tudi varnost, saj prav zaradi njega ve, do kod pri svojem delu lahko gre. Da ne prestopi meje, ne posega v človeka, ko za to še ni pripravljen. »In tudi več miru pred inšpektorji imam,« se glasno zasmeje. Kar seveda ni zanemarljivo.

Zdravo telo je zelo pomembno

Taisha strastno zagovarja celosten pristop pri alternativnem zdravljenju, kajti, to čivkajo že vrabci, človek ni samo telo, je tudi um in duh. »Pa nam je medicina vzela telo, cerkev pa dušo, zato poskušam vse to združiti in na človeka pogledati celostno. Veste, duhovnost je danes strašno popularna in telo kar malo zanemarjamo. Ampak za duhovna potovanja potrebujemo trdno ogrodje, kar pomeni, da moramo najprej poskrbeti, da bomo imeli zdravo telo. To je osnova!«

Nočni obiski

V sebi ima južno kri, rojena je namreč staršem iz Vojvodine, ki sta bila po rodu Madžara in sta se preselila v Maribor, še preden se je rodila Taisha. Zanima me, od kod ji dar videnja. »Podedovala sem ga, te sposobnosti imamo v družini. Moja mama je bila šlogarica, usodo je napovedovala iz kavne usedline in fižola, moj oče je imel strašno razvito intuicijo, babica pa je tudi bila 'čarovnica'.«

Kot otrok je imela težave predvsem zaradi drugih, saj je niso mogli »ukalupiti«. Spominja se, da je kot otrok zelo malo spala, ker je imela ponoči obiskovalce iz drugih dimenzij. »Imela sem močan občutek, da je v sobi prisoten še nekdo; čutila sem tudi nekakšen hlad prostora. Stara sem bila sedem ali osem let, mami sem povedala za te obiske, pa mi je svetovala, naj o njih molčim, da me ne bi imeli za noro. Bila sem sila nenavadna deklica, v osnovni šoli me je obravnavala tudi šolska psihologinja. Nič ji nisem povedala o svojih nočnih obiskih, vse sem tiščala v sebi, z nikomer se nisem pogovarjala o tem.« Za deklico je bilo to veliko breme in je zbolela na črevesju. »Kako pomenljivo! Črevesna bolezen v duhovnem smislu pomeni, da nečesa ne moreš prebaviti, predelati.« Danes je Taishi jasno, zakaj je takrat zbolela.

Intuicija in zamegljen vid

Mama je Tanji vedno govorila, da bi zaradi svojega obnašanja morala biti fant in ne dekle. Kot pubertetnica je imela tako močne in boleče menstruacije, da je bila vsak mesec v bolnišnici, kjer so ji dajali infuzije. Zdravniki so opravili vse mogoče preiskave, pomagati pa ji niso znali. »Bila sem tudi ekstremno suha, čeprav nisem imela nobenih motenj hranjenja, pojedla pa sem toliko kot en zdrav dedec! Oče mi je vedno govoril, da me je lažje oblačiti kot hraniti. Bila sem res malce čudaška najstnica, ki je potrebovala veliko samote. Bila sem tudi precej nemirna, ampak ponoči, ko sem imela srečanja z drugimi sferami, pa sem se čudežno umirila. Ta srečanja so vame prinašala globok mir,« se spominja svoje nenavadne mladosti Taisha. 

Pravi, da je imela svoje prve stranke že v srednji šoli, saj je prihodnost napovedovala svojim sošolkam. »Takrat še nisem zavestno videla. Imela sem močno razvito intuicijo, duhovni vid pa še ni bil čisto razvit, vse je bilo v nekakšni megli. Ker pa nisem imela izkušenj, si nisem zaupala,« pripoveduje Tanja. Danes ve, da bi že takrat morala bolj zaupati svojim videnjem.

Vidim žive in mrtve

»Videnja doživljam skozi simbole, vidim pa žive ljudi in pokojnike,« pripoveduje. Ker bi rada o tem izvedela kaj več, jo prosim, naj mi te simbole razloži. »Stranke pridejo in me sprašujejo o določeni osebi. Ko se vanjo poglobim, jo lahko opišem skozi simbol, ki ga vidim, pa vem, ali gre za živo osebo ali za pokojnika. Simbole lahko vidim v obliki črke, barve, imena, včasih se mi pokaže kakšen izraz, ali pa vidim cele stavke,« pravi. Želim, da mi pove kakšen konkreten primer. »Prav, bom povedala kar svojega, saj tako ne bom nikogar izdala. Stvari, ki se zgodijo med temi štirimi stenami, tukaj tudi ostanejo. Le tako si pridobiš zaupanje ljudi,« je trdno prepričana Taisha. Opiše mi, kako je umrla njena mama. »Bila je zelo bolna, zaradi bolečin je dobivala morfij. Videla sem, da odhaja. Ponudila sem ji svojo pomoč, rekla sem ji, naj izbere, ali bo ostala ali odšla, pri obojem ji bom pomagala. Mama se je očitno odločila, da bo odšla, in to sem tudi videla. Videla sem tudi svojo pokojno babico, ki je prišla, da bo pri njej, ko se bo mama odpravila čez. Rekla sem svoji sestri, naj se poslovi od mame, kajti ponoči bo umrla. Mama je, čeprav je bila pod močnim vplivom morfija, sedla na postelji, dvignila roke in razločno rekla mama in padla nazaj. Ponoči je res umrla …«

Medij

Tanji Kašlik so pred leti na združenju za komplementarno medicino Bio Salus v Torinu izmerili bioenergijo in vodja inštituta prof. dr. Bruna Svara ji je takoj povedala, da je medij. Medij je oseba, ki je posebno občutljiva za okultno in služi kot posrednik, kanal med tostranstvom in svetom duhov. Medij nima nobene zveze z vero, religijo in cerkvijo. To je preprosto dar. Fotografija Taishine dlani, ki kar gori od bioenergije, krasi tudi steno njene delovne sobe. Po stenah visi tudi polno diplom, ki si jih je Taisha pridobila med dolgoletnim šolanjem za alternativno zdravilko. Je tudi glasna zagovornica ideje, da se na tem področju vzpostavi red. »Ampak to je Sizifovo delo. Skoraj sem že izgubila upanje, da se bo pri nas kaj spremenilo. Stanje na področju alternativnega zdravljenja zelo ustreza ljudem, ki ribarijo v kalnem. Jaz pa sem za preglednost in zagovarjam idejo, da morajo biti alternativni zdravilci dokazano usposobljeni za svoje delo. Z veljavnimi in uveljavljenimi certifikati, ne pa z nekimi fotokopijami dvomljivih šol,« je neizprosna.

Nič ni tako skrito, da ne bi moglo biti odkrito!

Glede na to, da smo ravnokar dobili novo vlado (no, roko na srce, bolj malo je res novih politikov), si nisem mogla kaj, da ne bi Tanje Kašlik - Taishe vprašala, kako kaže naši ljubi Sloveniji. Pravi, da se bodo tudi pri nas pojavljali dobri predlogi za naš razvoj, da pa žal marsikdaj ne bodo dobro sprejeti, zlasti jih ne bodo veseli tisti posamezniki in skupine na oblasti, ki imajo od obstoječega stanja koristi. »Dobre ideje ne bodo sprejete z odprtimi 'političnimi' rokami, zato jih bo treba uvesti bolj sofisticirano, prefinjeno, ne kar z macolo po glavi,« je slikovita Taisha. Pravi, da je glede prihodnosti Slovenije precej optimistična, saj je vsak dan več ozaveščenih ljudi, ki natanko vedo, kaj je treba storiti, da bomo Slovenci bolje živeli. In ti ljudje so nosilci sprememb, ki so za razvoj Slovenije ključne. »Naj povem še, da živimo v času, ko se bo vse, kar je skritega, razkrilo.« Za novo vlado pravi, da bo imela še veliko dela s preteklostjo in precejšnje težave z uresničitvijo svojih načrtov. Pravi, da je med ljudmi veliko premalo optimizma, ki bi ga morali okrepiti, okrepiti pa bi morali tudi domoljubje v najbolj žlahtnem pomenu. 

Duhovna čistilka

Taisha se vsega v svojem življenju loteva s strastjo. Strastno rada ima tudi svoje delo. »Obožujem ga!« dramatično pove. Ja, dramatičnost je beseda, ki zelo dobro opiše Taisho. Dramatičnost in strast. Malce je naporna tale kombinacija, se mi zdi, je pa čistilna. Čistilna tudi za njene stranke, ki včasih pri njej doživijo pravo razsvetljenje v smislu, ej, punca, pamet v roke, nihče vam ne bo pomagal, sami morate stvari urediti in spremeniti! Po drugi strani pa je Taisha človek, ki ne mara gneče; potrebuje svojo samoto in mir. Svojo nalogo vidi v ozaveščanju ljudi, »sem nekakšna čistilka v duhovnosti, rada odkrivam prevarante in jih dam na svetlo«, je duhovita. Predvsem pa je Tanja Kašlik - Taisha ženska, ki ne zbuja mlačnih čustev. Njen glavni element je ogenj, zagotovo. Ki pa zna tudi opeči. Zlasti prevarante.

Zarja št. 39
Zarja št. 39

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.