POMOČ IZ NARAVE

Ustavimo nespečnost in zbujanje sredi noči

Tea Dečman
29. 9. 2018, 21.52
Deli članek:

Zvečer težko zaspite, čeprav ste utrujeni in zaspani? Za dober spanec vam ni treba jemati uspavalnih tablet. Za vas smo poiskali učinkovite naravne rešitve.

Dreamstime
V večerno rutino dodajte neko svojo aktivnost za sproščanje.

TOPLO MLEKO

Če ga želite narediti okusnejšega in učinkovitejšega, mu dodajte ščepec muškatnega oreščka in kardamoma ter žličko zmletih (in olupljenih) mandljev.

SIVKA

Lahko si pripravite tudi razpršilo za dom iz sivkinega eteričnega olja, ki ga vsak večer popršite po vzglavniku in spalnici ter si tako zagotovite zares trden spanec.

USPAVALNI ČAJ

Če zvečer težko zaspite, ker se ne morete otresti skrbi in prevelikega stresa, si pripravite čaj iz mešanice timijana, melise, rožmarina in zelene. Mnogi sicer prisegajo na kamilični čaj.

Če vas mučijo motnje spanja, je po mnenju strokovnjakov prvi korak, ki ga nikakor ne smete izpustiti, ta, da vzpostavite zdravo spalno higieno. To pomeni, da se v posteljo vsak dan odpravite ob približno isti uri, da zvečer ustvarite za spanec spodbudno okolje (tiho in zatemnjeno), da vsaj tri ure pred spanjem ne telovadite (sicer redna vadba čez dan pomaga lažje zaspati, zato jo obvezno dodajte na svoj urnik, če je še niste), prav tako se tri ure pred spanjem odpovejte alkoholu, nikotinu in kofeinu. Če boste v večerno rutino dodali še vaje za sproščanje, boste veliko lažje zdrseli v sanjski svet.

NAJBOLJŠA PRIJATELJICA SIVKA

Eterično olje sivke ne odganja le komarjev in drugih žuželk, temveč tudi nemir in razdražljivost. Sivka umiri še najbolj budne in aktivne ljudi, zato naj postane vaša najboljša prijateljica. Če se boste pred spanjem okopali v kopeli, ki ste ji dodali nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja, ter si še prižgali svečo in zavrteli sproščujočo glasbo, boste zagotovo spali mirno kot dojenček. A ker se verjetno ne kopate vsak dan, si pred spanjem v sence nežno vtrite nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja in učinek bo podoben.

SEMENA, KI UMIRJAJO

Bučna, sezamova in sončnična semena vsebujejo L-triptofan, ki ga telo uporablja pri gradnji serotonina – amina, ki ima pomembno vlogo pri spodbujanju sproščenosti, dobrega razpoloženja in mirnega spanca. Zato imejte doma vedno »naravno uspavalo« – mešanico bučnic, sezamovih in sončničnih semen, da jih boste lahko grizljali že čez dan (kar bo gotovo imelo tudi druge pozitivne zdravstvene učinke), pol ure pred spancem pa si jih privoščili eno pest.