S.P.

Državna sekretarka molči: zakaj ga sploh odpreti, če je služila 35 evrov mesečno?

Mihael Korsika
29. 9. 2018, 19.29
Posodobljeno: 29. 9. 2018, 19.29
Deli članek:

Novopečena državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko je na poslovnem področju zelo aktivna. Poleg zaposlitve na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje RS je sodelovala tudi z dvema fakultetama, imela pa naj bi odprt še popoldanski s. p. za strokovno svetovanje.

STA
Nova državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko.

Že v četrtek dopoldne smo Vračkovi poslali novinarska vprašanja v povezavi z njenim popoldanskim delom, saj je v spletni aplikaciji Gvin zabeleženo, da je imela oseba Pia Vračko med majem 2013 in januarjem 2017 odprt s. p., Bemed, Pia Vračko, a odgovorov nismo prejeli. »Hvala za vaše vprašanje. Vlada RS o mojem imenovanju še ni odločala. Kot vem, bo danes razpravljala o tem, zato vas prosim, da vsa novinarska vprašanja pošljete na ministrstvo,« je po dobri uri odgovorila Vračkova.

Molk na naša vprašanja

Ko je vlada sporočila, da je bila imenovana za državno sekretarko, smo njej in ministrstvu za zdravje ponovno poslali vprašanja, a tudi tokrat odgovorov nismo prejeli. Glede na njen molk in tišino ministrstva za zdravje je mogoče sklepati, da gre za isto osebo, saj bi v nasprotnem primeru prav gotovo Vračkova zanikala, da je imela v preteklosti status samostojne podjetnice. V tem primeru je šlo za popoldanski s. p., saj je bila v tistem času redno zaposlena na inštitutu za varovanje javnega zdravja.

Pia Vračko je kot asistentka do zdaj delovala tudi na katedri za javno zdravje na ljubljanski medicinski fakulteti, kot visokošolska učiteljica je predavala pri predmetu Zdravje v vse politike in globalna evropska perspektiva v promociji zdravja na fakulteti za zdravstvo Angele Boškin. 

Glede na podatke o njenem poslovanju kot samostojna podjetnica, edina formalna razlika med popoldanskim in polnim s. p. je namreč le višina prispevkov, ni bilo prav uspešno. Če bi rahlo pretiravali, bi lahko zapisali, da je prek s. p. dobivala drobiž.

Status je imela odprt 42 mesecev, to je dobre tri leta in pol, v tem času pa je skupno na tekoči račun prejela 4360 evrov. Ob upoštevanju prispevkov, ki trenutno mesečno znašajo 68,27 evra, je njen zaslužek znašal 1493 evrov. Če to pretvorimo na mesečno raven, je torej kot samostojna podjetnica mesečno zaslužila 35,5 evra, od tega zneska pa je morala sicer plačati še dohodnino. Glede na njeno sicer zelo aktivno kariero in verjetno ne ravno nizke prihodke, je primerno vprašanje: zakaj odpreti s. p. za dobrih 30 evrov mesečno? Kot že zapisano, odgovorov nismo prejeli.

Dolgoletna kariera na inštitutu

Državna sekretarka Pia Vračko, ki jo je vlada na predlog zdravstvenega ministra Sama Fakina imenovala v četrtek, se je leta 2005 zaposlila na Inštitutu za varovanje zdravja RS (danes Nacionalni inštitut za javno zdravje RS). Na Centru za zdravstveno ekologijo je ob programu specializacije javnega zdravja tudi aktivno sodelovala s Svetovno zdravstveno organizacijo na področju varovanja zdravja otrok in mladostnikov v povezavi z okoljskimi tveganji, je zapisano na spletni strani fakultete za zdravstvo. Leta 2013 je prevzela vodenje Oddelka za kronične bolezni, od leta 2014 pa je na inštitutu vodila program preprečevanja in obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni.