Vzrok za preplah

Bolečine v trebuhu; kdaj k zdravniku?

T.D.
30. 9. 2018, 11.00
Deli članek:

Kadar se v vašem trebuhu pojavi bolečina ali nelagoden občutek, je to prvo opozorilo telesa, da se z njim nekaj dogaja. Če bolečina narašča, to vsekakor ni dober znak.

Dreamstime
Če imate boleče ovulacije in menstruacije, zmanjšajte uživanje sladkorja in mlečnih izdelkov. Nekaterim pomaga.

Najpogostejši vzroki bolečine v spodnjem predelu trebuha ali v predelu medenične votline so obolenje sečil (ledvic, mehurja), reproduktivnih organov (maternice, jajcevodov, jajčnikov) in črevesne težave, najdemo pa lahko še veliko drugih. Zato bolečin in procesa, kako se bolečina razvija, nikar ne ignorirajte.

Obolenje sečil

Za vnetje slepiča je značilna bolečina, ki se sprva pojavlja okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji desni del trebuha. Pogosto se pojavijo tudi vročina, bruhanje in driska oziroma zaprtje.

Pri obolenjih sečil sta značilna pekoč občutek pri uriniranju in potreba po pogostejšem uriniranju. Bolečina je prisotna v ledvenem predelu. Bolečina, ki se pojavi zaradi obolenja sečil, lahko nakazuje vnetje mehurja ali ledvic ter prisotnost ledvičnih kamnov. Če so vzrok ledvični kamni, je ta še izrazitejša. V urinu se lahko pojavi tudi kri, kar kaže na okužbo sečil, prisotnost ledvičnih kamnov ali celo tumorja ledvic oziroma mehurja.

Bolečina ob ovulaciji

Čeprav so nekatere bolečine, ki se pojavljajo ob ovulaciji, normalne, pa nenadna, zelo močna, zbadajoča ali izčrpavajoča bolečina ni normalna. Takšna bolečina je opozorilni znak, da je potrebna zdravniška obravnava. Zato je v takšnem primeru pogosto zaželena laparoskopija, saj se tako oceni stanje tudi v medenični votlini. Če vas ob ovulaciji boli, so vzrok lahko ciste na jajčnikih. Te so rezultat hormonskega neravnovesja, ki je pogosto povezano z inzulinsko rezistenco. Zmanjšanje uživanja sladkorja, pšenice in mlečnih izdelkov (vsi delujejo vnetno na telo) ima lahko koristne učinke. Bolečine v trebuhu v času ovulacije pa lahko povzročijo tudi spolno prenosljive bolezni. Primer je klamidija, ki lahko povzroči tudi vnetje v jajcevodih, brazgotine in vnetje v medenici. Klamidija lahko povzroči tudi hidrosalpinks – stanje, ko se v jajcevodu nabira gnoj in ga zamaši. To prav tako povzroči bolečino.