Zdravje

Kandida ima rada sladkor, še raje pa ima gobe

Tea Dečman
7. 9. 2018, 21.00
Deli članek:

Ne razburjajte se, če ugotovite, da se je razlezla po vašem telesu, temveč stopite na novo pot. Za več energije in osredotočenosti ter raznih glivičnih okužb.

Dreamstime
Pri kandidi je pomemben celosten pristop.

Candida albicans je neškodljiva kvasovka, vrsta glive, ki naravno živi v telesu vseh nas in povzroča težave samo, če se nenadzorovano razmnoži. Tedaj se benigna kvasovka spremeni v svojo invazivno glivično obliko. A zakaj sploh izbruhne v našem telesu? Po navadi zato, ker je imunski sistem oslabljen, prehrana pa vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov ali uživamo veliko alkohol.

Kako se kandide otresemo?

V telesu je treba znova vzpostaviti kislo-bazično ravnovesje in okrepiti imunski sistem. Potreben je celosten pristop k posamezniku – na poti do ozdravljenja se pričakuje pravilna, ustrezna prehrana (dieta), redna telesna dejavnost (ki pomaga zmanjševati vsakodnevni stres), kot tudi jemanje protiglivičnih zdravil, kombinirano zdravljenje pa lahko traja tudi do nekaj mesecev. Posebno pozornost namenite svoji prehrani. V prehrani je treba omejiti oziroma – še bolje – izločiti živila, ki vsebujejo sladkor, s katerim se hranijo kvasovke, in živila, ki vsebujejo kakršnokoli obliko kvasovk, plesni in gliv (beli kruh, gobe, grozdje, alkohol, kvasov izvleček in sire s plemenito plesnijo, mleko in večino mlečnih izdelkov).

Kaj se zgodi, če je ne ozdravimo?

Candida albicans se lahko nenadzorovano razmnoži in spremeni v invazivno glivično okužbo – kandidiazo. Kandida izloča mikrotoksine in s tem oslabi naš imunski sistem ter naprej napada telo. Mikrotoksini kandide prodrejo skozi steno črevesja in vstopajo v krvni obtok, jetra jih lahko razstrupijo, seveda če njihova sposobnost ni oslabljena. Če pa je sposobnost razstrupljanja jeter oslabljena, se lahko zaradi neustrezne prehrane (preveč maščob v naši prehrani, preveč alkohola in podobno) v kombinaciji s stresnim načinom življenja te strupene snovi začnejo nalagati v organih in tkivih in razvijejo se lahko kronične bolezni.