Amputacija

FOTO: Mladenka si je grizla nohte, posledice so grozljive

S.R.
7. 9. 2018, 09.17
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 09.24
Deli članek:

20-letnica si je nohte začela gristi že kot najstnica, ko je bila v srednji šoli pogosto žrtev ustrahovanja in nadlegovanja. Posledice so grozljive.

Profimedia
Courtney Whithorn

Courtney Whithorn, ki je bila v najstniških letih ves čas tarča nasilja vrstnikov, je navado grizenja nohtov prignala do takšne skrajnosti, da je na enem od palcev noht nagrizla do mesa. 20-letna Avstralka, zdaj študentka medicine, je opazila, da koža pod ostankom nohta postaja vse bolj črna. Julija letos – kot je priznala sama, so bili razlogi prej kozmetične, kot zdravstvene narave - se je odpravila v bolnišnico, kjer so ji zdravniki postavili diagnozo redke oblike raka. Po več operacijah so ji morali palec amputirati.

Profimedia
Courtney Whithorn

Amputacija

Pojasnila je, da je dramatično stanje svojega palca pred starši in prijatelji skrivala z uporabo umetnih nohtov. Preveč jo je bilo sram. Ko je zadrega postala prevelika, je vendarle obiskala zdravnika, ki pa jo je poslal le k plastičnemu kirurgu. Ko ji je ta odstranil nohtno posteljico, da bi ji presadil kožo, je opazil, da je zadeva precej bolj resna. Biopsija je razkrila, da gre za akralni lentiginozni melanom, redko obliko raka, ki se običajno pojavi na nohtnih posteljicah, podplatih in dlaneh. Nekatere študije kažejo, da so za razliko od drugih vrst kožnega raka, ki so običajno posledica izpostavljenosti sončnim žarkom, vzrok za to vrsto melanoma poškodbe tkiva, kot so na primer ureznine. Zdravniki domnevajo, da se ji je melanom razvil zaradi grizenja nohtov.

Profimedia
Courtney Whithorn

Po treh neuspešnih operacijah so ji morali palec amputirati, saj je obstajala velika nevarnost, da bi se rak razširil. Courtney še vedno okreva, čas pa bo pokazal, ali je rak že dosegel bezgavke. Naslednjih pet let bo morala opravljati redne krvne preiskave, začasno pa je morala prekiniti tudi študij.

Bralce opozarjamo, da so fotografije zelo nazorne.