Najpogostejša beljakovina

Več kot 80 % naše kože predstavlja kolagen

Tea Dečman
5. 9. 2018, 06.30
Deli članek:

Čeprav ga najpogosteje povezujemo z ohranjanjem lepe in mladostne polti, ima poleg tega še številne druge pomembne naloge v telesu.

Revija Zarja

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu, in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov. Kolagen spada med strukturne beljakovine s funkcijo dajanja opore in oblike. Je beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe. V telesu je več kot petindvajset vrst kolagena. Ta predstavlja četrtino celotne beljakovinske strukture telesa, telesnim tkivom daje obliko, trdnost in moč. Je odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladosten videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga tudi pri suhi in hrapavi koži ter ji vrača vlago in prožnost. Lasem daje lesk, čvrstost in izboljšuje njihovo strukturo. Pospešuje rast nohtov.

Kolagen je zaslužen za ...

Močne kosti – glavni gradniki kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se kaže v manj prožnih kosteh. Kolagen je pomemben tudi za pravilno delovanje mišic med gibanjem, saj je vsako mišično vlakno prekrito s tremi plastmi kolagena, ki mišicam pomaga pri krčenju in raztezanju. Pripomore k zdravju kit in sklepov, saj jim omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Vlogo ima tudi pri celjenju ran ter seveda prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Kolagen je odgovoren za lepo kožo, saj predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin, ki kožo sestavljajo.

Kdaj ga začne primanjkovati?

Že po dvajsetem letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade, to pa lahko še pospešijo preobremenitve s športom in nezdrav življenjski slog. Na zunaj ta proces opazimo v nastanku gub in celulita, koža je videti starejša, je tudi bolj hrapava in izsušena, izgublja mladostno napetost in sijaj. Lasje izgubijo lesk, pogosteje izpadajo in postanejo tanjši, nohti pa lomljivi. Zaradi pomanjkanja kolagena in s tem veznega tkiva je skelet oslabljen, kar velja tudi za mišice. Nastajanje kolagena v telesu lahko spodbudimo z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki nastane z leti.