Pod drobnogledom

Katera barva za lase je najboljša izbira?

Zoran Franc
3. 9. 2018, 20.10
Deli članek:

Ker je barvanje las pri frizerju precej predrago, postajajo barve za lase za domačo uporabo vse bolj prodajan kozmetični izdelek.

Dreamstime
72 ur pred barvanjem na koži naredite test alergičnosti.

Toda žal, ne glede na to, za kakšne barve gre, nam bolj ali manj poškodujejo lase. Zato smo raziskali, katere barve škodijo najmanj.
Številni proizvajalci ponujajo barve brez amonijaka. Vendar na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da imajo te barve pred konkurenčnimi le eno prednost, in sicer ne smrdijo, sicer pa vsebujejo enak koktajl kemikalij. Kemijske reakcije so res močne, kar dokazuje tudi dejstvo, da se nekatere stekleničke z barvo segrejejo, ko zmešamo skupaj barvo in razvijalec. Prav te kemijske reakcije so najpogostejši vzrok nastanka alergij na koži in sluznici.

Pena ali krema?

Uporaba pene naj bi bila preprostejša, lepše naj bi se porazdelila po lasišču, brez nadležnega kapljanja. Vendar je testiranje pokazalo, da ni vedno tako, tudi glede priročnosti niso ugotovili kakšnih bistvenih razlik. Pri vseh barvah je pomembno, da jih čim prej izbrišemo s kože. Da se barve ne bi vpile v kožo, strokovnjaki priporočajo, da si čelo in predel ušes pred barvanjem namažete z mastno kremo.

Dreamstime
Pri nanašanju barv je pomembno, da ostanke čim prej izbrišete s kože.

Razvijalec

Proizvajalci kot aktivno snov največkrat uporabljajo vodikov peroksid. Dobra novica je, da je v izdelkih za domačo rabo njegova koncentracija manjša kot v izdelkih za profesionalno rabo pri frizerju.

Barvna krema

Vsebuje manjše barvne molekule, ki se pod vplivom razvijalca povežejo v daljše verižice, ki se lažje usidrajo v lasno sredico. Veliko število različnih barvnih molekul lahko povzroči alergično reakcijo sluznice.

Negovalne snovi

Proizvajalci največkrat dodajo silikon, ki povzroči, da se las po kemični obdelavi vsaj do neke mere zapre. Po končanem barvanju je obvezna uporaba regeneratorja.