Darej Gorjup

V zapor, ker je izsiljeval enega najbogatejših podjetnikov v Sloveniji

G.G./STA
3. 9. 2018, 19.53
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 20.30
Deli članek:

Tričlanski sodni senat kranjskega okrožnega sodišča je Dareja Gorjupa spoznal za krivega kaznivih dejanj goljufije in izsiljevanja znanega škofjeloškega podjetnika in mu prisodil enotno kazen šestih let zapora.

STA
Darej Gorjup je trdil, da ni šlo za izsiljevanje, temveč za plačilo spolnih uslug.

Sodišče je sledilo navedbam tožilstva, da je bil škofjeloški podjetnik, ki se uvršča med najpremožnejše v državi, približno tri leta žrtev goljufije in izsiljevanja s strani Gorjupa in še nekaterih drugih sodelujočih. Gorjup naj bi od septembra 2014 do oktobra 2017 od podjetnika izsilil za več kot pol milijona evrov denarja in zlata.

Gorjup naj bi premožnemu podjetniku zagotavljal večje količine viagre, a je nato od njega zahteval visoke zneske, rekoč, da sta denar in viagro zasegla policija, da so potrebni predujem in podkupnina, da pokvarjeni policist in varnostniki zahtevajo denar ter da ga nameravajo ugrabiti in podobno.

Obtoženi trdi, da ni šlo za izsiljevanje

S pomočjo soobtoženih je Gorjup podjetnika ustrahoval in ga s pretvarjanjem prepričal, da so grožnje resnične, je izpostavilo tožilstvo. Obtoženi pa je v svojem zagovoru nasprotno trdil, da ni šlo za izsiljevanje in da mu je podjetnik zgolj plačeval za spolne usluge.

Sodnica Milena Turuk je v današnji razglasitvi sodbe pojasnila, da senat ni imel lahkega dela in da je moral skrbno pretehtati vse dokaze. Bistvena za odločitev sodišča je bila ugotovitev, da je oškodovanec ves čas postopka izpovedoval enako in da so njegove izpovedbe podprle tudi listine v spisu in prestrežena telefonska komunikacija ter prisluhi.

"Zagovor Gorjupa, da so bili vsi zneski denarja plačani kot plačilo za spolne usluge, senata ni prepričala, za kar je več razlogov," je povedala sodnica in dodala, da je denimo Gorjup po eni strani govoril, da sta bila z oškodovancem ljubimca, po drugi strani pa, da je za spolne usluge od njega prejemal plačilo.

Vračilo pol milijona in zlata

Tako je sodni senat Gorjupa spoznal za krivega kaznivih dejanj goljufije in izsiljevanja, pa tudi kaznivega dejanja proizvodnje oziroma prometa s škodljivimi stvari za zdravljenje, saj je nezakonito prodajal velike količine viagre in podobnih substanc, ki se lahko izdajajo samo na zdravniški recept.

Sodišče je Gorjupu, ki je bil že predhodno zaradi kaznivega dejanja preslepitve kupcev na ljubljanskem sodišču obsojen na pogojno zaporno kazen enega leta in enega meseca zapora, izreklo enotno kazen šestih let zapora, v katero se šteje čas v priporu, v katerem je od oktobra lani. Hkrati je sodnica Gorjupu znova podaljšala pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in mu naložila vračilo 496.000 evrov in zlata oškodovancu.

Gorjupova obramba se bo na prvostopenjsko sodbo pritožila.