Burno odzivi

Govorijo o napadih na podjetnike, Janša o "norosti", superminister Urlep pa o preuranjenih reakcijah

G.G./STA
3. 9. 2018, 18.54
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 19.10
Deli članek:

V koalicijski pogodbi omenjena sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov buri duhove.

STA
Goran Novković (levo) in soustanovitelj trboveljskega tehnološkega podjetja Dewesoft Jure Knez.
V upravnem odboru SBC, ki ga vodi Marjan Batagelj, v njem pa sedi tudi Akrapovič, so javno pismo naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Dejana Židana, mandatarja za predsednika vlade Marjana Šarca in na ostale predsednike parlamentarnih strank.

Prvi je reagiral podjetnik Igor Akrapovič odločil, da si bo izplačal dobičke in jih odnesel iz naše države, če bodo podjetniki bolj obdavčeni. Sprožil se je val odzivov. V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so danes v javnem pismu vodilne politične predstavnike v državi pozvali k javnemu, hitremu in odločnemu odzivu na nekatere napade na podjetnike v stranki Levica in delu javnosti.

Izvršni direktor SBC Goran Novković pravi, da so v klubu vedno bili in bodo naklonjeni dialogu, večkrat pa so že tudi jasno povedali, kakšno podjetniško okolje bi v Sloveniji potrebovali z večjo uspešnost.

Spomnili so, da so politiki pomagali tudi pri snovanju smernic in konkretnih rešitev. Ker so mislili, da beseda nekaj velja, so z začudenjem sprejeli informacije o predvidenih spremembah na davčnem področju, med katerimi je najbolj odmevala omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino. Negotovost podjetnikov zaradi tega je imela po njihovih navedbah za posledico "samozaščitniško ravnanje", ki se je pokazalo tudi v Akrapovičevi odločitvi, da si prek krovne družbe izplača bilančni dobiček.

Šokirali pa so jih "hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendecioznost in predvsem nedopusten sovražni govor do podjetnikov ter odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema" v minulih dneh.

V SBC so prepričani, da ključni politični voditelji v državi teh pogledov ne delijo, sta jih pa razočarala medel odziv in molk ob teh izraženih pogledih. Poudarjajo namreč, da imajo takšne izjave negativen in nevaren vpliv na javno mnenje in vnašajo dodatno negotovost glede vrednot in ciljev, ki jih bo zagovarjala nova vladajoče koalicija. Zato predlagajo, da se ključni politični predstavniki nemudoma javno opredelijo do teh ekscesnih stališč in pozivov. Pričakujejo javen, hiter in odločen odziv, ne glede na politične posledice.

Vojmir Urlep, ki naj bi v novi vladi prevzel vlogo koordinatorja med ključnimi ministrstvi, meni, da so "nekatere reakcije v tem trenutku preuranjene."

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša. Po njegovi oceni želi nova vlada z različnimi ukrepi zatreti ali pregnati podjetnost. Lider stranke, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah pobrala največ glasov, je prepričan, da koalicijska pogodba ni slučaj, niti ni rezultat izsiljevanja ene stranke. "Je odraz stanja v šestih strankah vladne koalicije, ki so jo dogovorile," je navedel.

Janša je spomnil tudi, da posameznike in združenja, ki se v teh dneh kritično odzivajo na norosti, zapisane v koalicijski pogodbi, "ekstremistični levičarji v vladni koaliciji" naganjajo iz države in jim grozijo z represivnimi ukrepi. 

V SDS bodo zato po Janševih zagotovilih naredili vse, kar je treba, da te "norosti zaustavijo". Poziva pa tudi vse tiste, ki so "doslej spali in iskali izgovore za svojo pasivnost v vsegliharstvu, da se prebudijo". Sicer bo po njegovem prepozno.