Umirjanje žogice

Superminister Urlep o burnih reakcijah na spremenjeno obdavčitev kapitalskih dobičkov

G.G./STA
3. 9. 2018, 16.08
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 18.44
Deli članek:

Vojmir Urlep, ki naj bi v novi vladi prevzel vlogo koordinatorja med ključnimi ministrstvi, meni, da so "nekatere reakcije v tem trenutku preuranjene."

Bobo
Vojmi Urlep (desno) bo koordinator vlade.
Predsednik NSi Matej Tonin je zapisal, da Levica z zahtevo po višjih davkih in z grožnjo nacionalizacije izjemno škoduje gospodarstvu in tudi delavcem. Napovedal je, da se bo NSi vedno odločno borila za podjetnost.

"Korektno bi bilo, da se najprej vlada konstituira, nato pa se bo predsednik vlade z ustreznimi ministri lahko srečal z vsemi predstavniki gospodarstva ter pojasnil oz. odgovoril na vprašanja in dvome," je povedal Urlep in dodal, da je koalicijska pogodba vodilo za delovanje vlade in vsebuje določene usmeritve in smernice, znotraj katerih mora ta načrtovati in izvajati ukrepe tako, da bo dosegla cilje in koristi, ki jih je kot vlada dolžna. "To pomeni, da mora spodbujati konkurenčno poslovno okolje zato, da bo ustvarjena tista dodana vrednost, iz katere se bodo nato napajale družbene potrebe," je orisal.

V koalicijski pogodbi je zapisan stavek, ki naj bi spremenil način obdavčitve kapitalskih dobičkov in ki je precej razhudil gospodarstvenike. A v njej je, kot je izpostavil Urlep, zapisano tudi, da si bo vlada prizadevala, da ustvari predvidljivo, zanesljivo in spodbudno poslovno okolje.

Ne bodo dodatno obremenjevali gospodarstvo

"Verjamem, da je vlada, ki nastaja, pametna vlada ter da bo znotraj usmeritev koalicijske pogodbe iskala optimalne rešitve, ki na eni strani ne bodo po nepotrebnem in dodatno obremenjevale gospodarstva in krnile visoke gospodarske rasti, na drugi strani pa bo iskala možnosti, kako zadovoljiti potrebe v posameznih delih javnega sektorja," je poudaril.

Za gospodarstvenike sporni stavek je tako po njegovem treba jemati v kontekstu vseh ukrepov: "Če bi z uveljavitvijo takšne usmeritve povzročili veliko škodo gospodarstvu in prizadeli nadaljevanje visoke gospodarske rasti, je ni vlade, ki bi kaj takega sprejela, ker bi to pomenilo bistveno manj sredstev za uveljavljanje vseh ostalih potreb in zavez, ki jih vlada ima."