Vozi varno

FOTO: Nadeli kape in rutice ter vstopili v nov svet

P.R.
3. 9. 2018, 16.00
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 18.37
Deli članek:

Nadobudni prvošolčki so danes prvič prestopili pragove šolskih vrat. Še posebej veselo je bilo v Kranju, kjer je otroke k pouku pospremila Agencija RS za varnost prometa.

Mare Vavpotič/M24
Šolarčki so prvošolčke in njihove starše pozdravili s predstavo Pikapolonica in pikice.

Začel se je čas pouka in večjih sprememb na naših cestah, ki so od danes polne otrok. Da bodo prvošolci varno vključeni v promet, med drugimi skrbi predvsem Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), ki je danes v Kranju na osnovni šoli Franceta Prešerna in šoli za otroke s posebnimi potrebami OŠ Helene Puhar organizirala sprejem prvošolcev.

Mare Vavpotič/M24
Direktor AVP Igor Velov meni, da so za varnost v prometu odgovorni vsi, tako starši kot zaposleni.

Za odprtje dogodka so poskrbeli kar sami šolarčki, ki so prvošolčke in njihove starše pozdravili s predstavo Pikapolonica in pikice, nato pa so zbrane nagovorili tudi ravnatelja obeh osnovnih šol Aleš Žitnik in Janez Cuderman, kranjski podžupan Boris Vehovec ter drugi visoki gostje.

Da so že 50. generacija prvošolčkov na njihovi šoli, je malčke spodbudil Žitnik, medtem ko je Franci Strniša, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Kranj, ki je obema šolama podaril kolesa in po deset čelad, poudaril, da za varnost na cesti nosijo največjo odgovornost vendarle starši in tudi mi sami. Direktor AVP Igor Velov je postregel s spodbudnim podatkom, da se na šolskih poteh v Sloveniji že več kot pet let ni pripetila hujša prometna nesreča, otroke pa podučil, naj poskrbijo predvsem za poln želodec in telovadbo. Kot zadnji je prvošolčke pozdravil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in jim dejal, da je prometna varnost pomembna skozi vse leto, ne samo tisti dan, nato pa so jim kape in rutice nadele njihove razredničarke. Tako so se eni bolj, drugi manj razposajeni, a vsi navdušeni podali na prvo šolsko pot.

Agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s policijo, lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki po izjemnih rezultatih iz lanskega septembra, ki je bil z vidika varnosti otrok v prometu eden najuspešnejših mesecev v zadnjih letih, sicer letos znova izvaja preventivne aktivnosti za čim bolj varno pot v šolo.