Nebotičniki

FOTO: Katera stolpnica je bila najvišja, ko ste se rodili?

B.K.
3. 9. 2018, 19.50
Deli članek:

Od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes je najvišja stavba zrasla za 450 metrov.

Profimedia
Empire state building

1931 - 1972 Empire state building (New York, ZDA)

Leta 1931 je bil dokončno postavljen dragulj ameriškega gospodarskega vzpona - Empire State Building je s 381 metri postal najvišji nebotičnik na svetu. Titulo je držal dobrih 40 let, v tem času pa je bil upodobljen v več kot 250 filmih in televizijskih serijah, začenši s filomom King Kong iz leta 1933. Ameriško gradbeniško združenje ga je leta 1994 razglasilo za enega izmed sedmih čudes sodobnega sveta.

1972 - 1974 World trade center (New York, ZDA)

Profimedia
Dvojčka sta bila porušena v napadu leta 2001.

41 let po izgradnji Empire State Buildinga sta titulo najvišjega nebotičnika na svetu prevzela slavna stolpa dvojčka. Čeprav sta bila s 417 metri najvišji stavbi na svetu le dobri dve leti, pa sta ostala najvišji stavbi v New Yorku vse do njune tragične porušitve v terorističnem napadu leta 2001. Po kolapsu stolpnic je nekaj časa najvišja newyorška stavba postal spet Empire State Building, dokler na mestu ruševin niso postavili 541 metrov visoke stolpnice One World Trade Center, ki je še vedno najvišja stavba v ZDA.

1974 - 1998 Willis tower (Chicago, ZDA)

Profimedia
Stolp Willis

ZDA se tudi v sedemdesetih letih niso odrekle naslovu najvišje stolpnice. Tega je leta 1974 prevzel stolp Willis v mestu Chicago in se mu ni odrekel vse do poznih devetdesetih let preteklega stoletja. S 442 metri je najvišja stavba v ZDA ostal še dolga leta po tem, ko je izgubil naslov svetovnega prvaka.

1998 - 2004 Petronas twin towers (Kuala Lumpur, Malezija)

Profimedia
Petronasova stolpa sta še vedno najvišja dvojčka na svetu.

Znamenita dvojčka Petronas, postavljena v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, sta oznanila konec ameriškega trmega vzpona. 452 metrov višine je bilo dovolj, da sta stolpa, ki sta še vedno najvišja dvojčka na svetu, držala naslov svetovnih prvakov štiri leta.

2004 - 2010 Taipei 101 (Tajpej, Tajvan)

Profimedia
Taipei 101 je ime dobil po številu nadstropij.

Titula najvišjega nebotičnika je tudi leta 2004 ostala v Aziji. Petronasova dvojčka je prerasel nebotičnik Taipei 101, ki je ime dobil po številu nadstropij. Taipei 101 je s 509 metri prvi presegel višino pol kilometra.

2010 - danes Burdž Kalifa (Dubaj, ZAE)

Profimedia
Burdž Kalifa je trenutno najvišja stavba na svetu.

Z vrtoglavimi 828 metri je že osem let najvišja stavba arabska Burdž Kalifa, ki stoji v najpopularnejšem emiratu v Združenih arabskih emiratih, Dubaju. Poleg naslova najvišje stavbe na svetu se ponaša tudi z najvišjo razgledno teraso, najvišje ležečo restavracijo in najvišjim nočnim klubom na svetu.

Rekord bo ostal v arabskem svetu

Profimedia
Načrtovani stolp Jeddah bi bil prvi nebotičnik, ki bi v višino meril en kilometer.

Naslednja stavba, ki bo prerasla dubajsko stolpnico, bo najbrž kraljevi stolp Džedah, v istoimenskem pristaniškem mestu na zahodu Saudove Arabije, ki ga načrtujejo zaključiti do leta 2020. Po načrtih naj bi šlo za pravi Babilonski stolp, saj bo v nebo segal kar en kilometer. Stolp bo tako ogromen, da naj bi funkcioniral kar kot mesto v malem, z restavracijami, hotelskimi sobami, stanovanji in ostalo infrastrukturo.