Sveža hrana

Hujšajmo s sezonskim sadjem in zelenjavo

T.D.
2. 9. 2018, 12.00
Deli članek:

V poletnem času nam je na voljo toliko svežega sezonskega sadja in zelenjave, da resnično ni več izgovorov, zakaj ne bi zlahka izgubili do treh kilogramov v enem tednu in se oskrbeli z obilo antioksidantov in vitaminov.

Profimedia
Lubenica pomaga pri odpravljanju strupov iz telesa.

Sezonska živila so tista, ki so v določenem geografskem območju, času in podnebnih razmerah zrela za pobiranje oziroma spravilo z vrta ali njive. Čas obiranja je po navadi skladen s časom, ko je okus sadja ali zelenjave na vrhuncu in hranilna vrednost najvišja. S takšnimi živili pa je tudi najlažje shujšati.

OSVEŽILNA LUBENICA

Včasih je lubenica veljala le za okusen in osvežujoč sadež, zdaj pa je vse bolj prepoznavna tudi po svojih zdravilnih lastnostih. Je bogat vir antioksidanta likopena, ki učinkovito preprečuje nastanek rakavih obolenj. Deluje kot diuretik, kar pripomore k odpravljanju strupov iz telesa, vsebuje vitamin B6, ki pomaga pri sproščanju serotonina, hormona, ki preganja tesnobo in izboljšuje razpoloženje. Lubenica vsebuje veliko citrulina, ki odstranjuje amoniak iz telesa, ter arginin, ki uravnava krvni pretok. Je nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 odstotkov vode, in je zlahka prebavljiva.

SLADKA KORUZA

Ponuja obilje beljakovin, vitamine B, C in E ter mangan, magnezij in cink. Študije so pokazale, da odlično ščiti pred prostimi radikali, te zaščite pa ne uniči niti kuhanje; najučinkoviteje se bori proti raku ter srčno-žilnim boleznim. Koruza znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi, uravnava krvni sladkor, zato je odlično shujševalno živilo, preprečuje slabokrvnost ter ohranja oster vid in zdravo živčevje. Bogastvo vlaknin izboljša prebavo, velika količina folne kisline pa je nepogrešljiva v prehrani nosečnic. Sveža koruza je najslajša prav konec poletja, ko je tudi najcenejša. Pozorni bodimo le na to, da ne stoji na soncu, ličje mora biti sveže in zeleno, storža pa ne sme ovijati pretesno. Zrna morajo biti napeta in enakomerno razporejena.