Nasilje

VIDEO: V Nemčiji znova spopadi med desničarji in nasprotniki

O.D./STA
2. 9. 2018, 11.18
Posodobljeno: 2. 9. 2018, 11.33
Deli članek:

V spopadih med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki na sobotnih protestih v nemškem mestu Chemnitz je bilo ranjenih najmanj devet ljudi.

Reuters
Policisti so ovadili tudi 25 oseb, nekaj zaradi uničevanja tuje lastnine, nekaj zaradi nasilništva in upiranja aretaciji, nekaj pa tudi zaradi uporabe prepovedanih simbolov.

V Chemnitzu se je v soboto znova zbralo okoli 4500 skrajnih desničarjev, ki so nameravali opraviti protestni pohod po mestu. Njihove proteste je sprožil umor 35-letnega Nemca kubanskega rodu, ki naj bi ga izvedla Sirec in Iračan.

A hkrati se je na protiprotestih zbralo okoli 3500 ljudi, zlasti podpornikov migracij, ki so pozivali k miru in proti ksenofobiji. Hkrati pa so desničarjem prekrižali načrte o pohodu skozi mesto. Med skupinama je nato prišlo do prerivanj in pretepov. Policija je morala večkrat posredovati. Pri tem je uporabila celo vodni top.

Za varnost v mestu med demonstracijami je sicer skrbelo kar 1800 policistov. Policistom v Chemnitzu so na pomoč prišli tudi iz drugih nemških zveznih dežel.

Napaden tudi nedolžni Afganistanec 

S policije so sicer sporočili še, da je bil medtem ločeno od protestov v mestu napaden 20-letni Afganistanec. Napadli naj bi ga štirje zamaskiranci. Afganistanec je bil pri tem lažje poškodovan. V Chemnitzu so sicer razmere zaradi smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu napete že od prejšnje nedelje.