Modernizacija

Policija z zrakoplovi in dronskimi puškami

O.D./STA
2. 9. 2018, 10.22
Posodobljeno: 2. 9. 2018, 10.23
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo javno naročilo.

arhiv Reporterja
Policija bo drone uporabljala pri iskanju oseb, nadzorovanju državne meje ter za ogled krajev kaznivih dejanj.

Gre za dobavo 24 brezpilotnih zrakoplovov in dveh kompletov usmerjenih motilcev signalov, t. i. dronskih pušk, ki se uporabljajo za onesposobitev brezpilotnih letalnikov. Javno naročilo vključuje tudi izvedbo usposabljanj za uporabo opreme, je razvidno iz dokumentacije.

Notranje ministrstvo kupuje brezpilotne letalnike petih različnih tipov. Proizvajalec vseh je kitajsko podjetje DJI, a razpis dopušča možnost nakupa enakovrednih brezpilotnikov drugih proizvajalcev. Odpiranje ponudb bo potekalo samodejno v sistemu e-javnih naročil, in sicer 7. septembra. 

Sporna pooblastila 

Novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je začela veljati marca lani in na podlagi katere bo policija lahko uporabljala brezpilotne letalnike, je sicer naletela na številne kritike. Pri varuhu človekovih pravic so ocenili, da so členi, ki policiji omogočajo optično prepoznavo registrskih tablic, zbiranje podatkov o letalskih potnikih in uporabo brezpilotnih letalnikov, neustavni. Ustavnim sodnikom so predlagali, naj izvajanje teh členov do končne odločitve zadržijo. 

V vladi so nasprotno ocenili, da pooblastila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov niso nova in da gre le za bolj določno opredeljene načine uporabe teh sredstev. Zato po mnenju vlade ne morejo omogočiti prekomernega in nesorazmernega poseganja v zasebnost posameznikov.