Umor CAzinskega Ramba

Obtoženi naj bi dejal: »Ubil sem ga, Alaha mi!«

S.S.
2. 9. 2018, 07.50
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je v petek nadaljeval in končal predobravnavni narok za Mervana Šljivarja, obtoženega umora Nedžada Kličića v BiH septembra 2014.

Samo Strel
Obtoženi Mervan Šljivar krivde ne priznava.

Šljivar je že prejšnji teden, ko ga je sodnica Vesna Podjed povprašala glede morebitnega priznanja krivde, dejal: »Tistega, česar nisem storil, ne morem priznati.«

Predobravnavnega naroka pa vpletenim ni uspelo zaključiti, ker sta tožilstvo in obramba ravno prejela policijsko poročilo o tem, s kom je bil Kličić v stikih pred smrtjo. Včeraj je zagovornik obtoženega, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, dejal, da v kazenskem spisu ni odredb pristojnega sodišča v BiH za zaseg in pregled telefonov. »Izdana je le odredba izvedencu za analizo teh podatkov, ni pa odredbe sodišča, ki bi dovoljevala obdelavo teh podatkov s strani izvedenca,« je poudaril in dodal, da naj sodišče v Ljubljani ugotovi, ali je v BiH vse potekalo po črki zakona. »Če odredbe v spisu ni, pa zahtevamo izločitev teh dokazov,« je zahteval Kovačič Mlinar in ob tem pojasnil, da ne gre za manever zavlačevanja, temveč za ustavno pravico obtoženca do pravičnega sojenja. Po njegovih besedah sicer podatki na zaseženih telefonih v ničemer ne obremenjujejo njegovega klienta.

Obramba: Motiv za umor je imelo več ljudi

Kovačič Mlinar je v nadaljevanju predlagal tudi ogled Kličićevih videoposnetkov na platformi Youtube, in sicer njegovega rokovanja z najrazličnejšim orožjem ter intervjuja, v katerem se »Cazinski Rambo« hvalisa, da je osumljen več kaznivih dejanj, tudi podstavljanja bomb v lokalih in avtomobilih, vendar mu očitkov nikoli niso uspeli dokazati. »Ogled bo sodišču omogočil seznanitev z osebnostjo in kriminalno preteklostjo oškodovanca,« je poudaril zagovornik obtoženca in zaključil: »Motiv za umor je imelo več ljudi, ki so bili v BiH žrtve njegovega nasilja.« Tožilka Tanja Ahčan je predlogom obrambe nasprotovala, češ da v spisu ni podatka, da bi oškodovanca ogrožal še kdo drug razen obtoženca. Nasprotovala je tudi ogledu videoposnetkov pokojnika na youtubu z obrazložitvijo, da niso relevantni, da se ne ve, iz katerega obdobja so. Zadnjo besedo bo imela sodnica Podjedova, ki je začetek glavne obravnave določila za 26. september.

Zajem zaslonske slike
Umorjeni Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot cazinski Rambo.

»Ubil sem ga, Alaha mi!«

Slovenska obtožnica bo predstavljena ob začetku sojenja, v bosanski pa je bilo zapisano, da so 14. septembra 2014 ob pol enih zjutraj Šljivar in štirje pomagači vstopili v lokal Gold v Ostrožcu pri Cazinu. Kličić je menda sam sedel v loži, ko je do njega pristopil Šljivar in ga najprej pretepel s pištolo, potem pa likvidiral s strelom v glavo. »Ubil sem ga, Alaha mi!« je po besedah enega od vpletenih izjavil med begom. Motiv za umor pa naj bi bilo maščevanje oziroma 12 tisoč evrov Kličićevega dolga.

Šljivarjevi domnevni pajdaši Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić so bili v BiH že obsojeni, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in tudi slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Vso dokumentacijo je zato poslalo v Slovenijo, kjer so stekli ustrezni postopki.

V BiH so Gredelj, Ikeljić, Pavlović in Rekić z izjavami obremenili Šljivarja, v slovenski preiskavi pa so bili bolj redkobesedni, izgovarjali so se na slab spomin, da želijo začeti na novo, brez težav in zapletov, da so v strahu za lastno varnost. Kakorkoli. Se nadaljuje.