Tihi morilec

Raziskava: onesnažen zrak škodi inteligenci

O.D.
28. 8. 2018, 14.59
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 15.04
Deli članek:

Onesnažen zrak vsako leto vzame sedem milijonov zemeljskih življenj. Ob tem pa znanstveniki opozarjajo še na nekaj!

Arhiv Svet24

Kitajska študija objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences navaja rezultate, ki kažejo na to, da onesnažen zrak poleg ogrožanja fizičnega zdravja, povzroča tudi redukcijo inteligence. Izsledki so pokazali, da je dvajset tisoč udeležencev raziskave, ki je bili kronično izpostavljeni onesnaženemu zraku, doseglo nižje rezultate na jezikovnih in matematičnih preizkusih.

Kitajski raziskovalci pojasnjujejo, da izpostavljenost slabemu zraku povzroča poslabšanje kognicije, ki postane še bolj izrazita s staranjem. Ti procesi lahko privedejo do Alzeheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Občutno poslabšanje lahko utrpi tudi govor, saj je obremenjen tisti del možganov, ki omogoča govorno funkcijo.

Četrti morilec

Kljub temu, da je bila raziskava izvedena na Kitajskem, znanstveniki opozarjajo, da jo je moč preslikati na celoten planet, saj kar 91 odstotkov prebivalstva živi na področjih, ki so rizično onesnažena. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije WHO je smrt zaradi onesnaženja zraka četrti najpogostejši vzrok smrti. Samo v Veliki Britaniji zaradi posledic onesnaženosti ozračja vsakoletno umre 50 tisoč ljudi.