ZAČIMBA ALI ZDRAVILO

Indijski biser, ki ga premalo uporabljamo

Z.F.
2. 9. 2018, 21.40
Deli članek:

Glavne sestavine te začimbne mešanice rastejo tudi na naših tleh. Kumina varuje želodec, grško seno znižuje holesterol in sladkor, koriander pa umirja premočno spahovanje.

Dreamstime
Kari lahko vsebuje od pet pa do trideset različnih vrst začimb

Dreamstime
Med osnovnimi sestavinami karija je tudi kurkuma.

Dreamstime
Kumino lahko naberete tudi na bližnjem travniku.

Dreamstime
Grško seno ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi pri obeh tipih sladkorne bolezni.

Najverjetneje že veste, da je kari mešanica začimb. Vsebuje lahko od pet pa do trideset različnih vrst začimb, torej jih Indijci zmešajo v nekakšno svojo »vegeto«. Zato poznamo karije različnih barv, struktur in predvsem okusov. Pa še nekaj: ni vseeno, kateri kari za kaj uporabite. Vsem karijem so sicer enake osnovne sestavine, to so kurkuma, kumina, koriander, grško seno in čili.

Pomoč v zdravilstvu

V tradicionalni medicini se kari uporablja kot pomoč pri različnih vrstah prebavnih motenj (pomaga pri bolezni razdraženega črevesja, spodbuja delovanje jeter in izločanje prebavnih sokov). Kurkumo odlikuje protivnetno in antioksidativno delovanje; v tradicionalni medicini jo pogosto uporabljajo tudi za zdravljenje ran, čirov in kožnih težav. Kumina pa spodbuja prebavne procese in blaži želodčne krče, podobno kot ingver.

S karijem zaviramo raka

Raziskave so razkrile, da kari pripomore k zaščiti pred rakavimi obolenji, ki napadejo debelo črevo in želodec. Svetujejo ga ljudem s srčnimi boleznimi, alzheimerjevo boleznijo in drugimi degenerativnimi bolezenskimi stanji.

Začimbe s slovenskih vrtov

Kari je izjemno bogat z vlakninami, ki ugodno delujejo na zdravje prebavnega trakta ter spodbujajo delovanje črevesne flore in debelega črevesa. Glede na to, da je kari mešanica začimb, ki rastejo tudi na slovenskih travnikih in vrtovih, je prav, da slednje tudi spoznamo. Ena od teh je kumina. Pri nas pogosto raste na travnikih, a žal od tam zaradi vse pogostejše košnje prav tako izginja. Eterično olje, ki se skriva v kumini, ugodno vpliva na želodec in žolč. Skrbi za pravilno razrast bakterij ter preprečuje nepravilno razpadanje hranil in nastanek različnih strupov, ki se sicer v procesu razkrajanja hrane pojavljajo v črevesju. Na črevesje deluje pomirjevalno, blaži krče in preprečuje napihnjenost.

Grško seno

Tudi grško seno raste pri nas. Uspeva predvsem po kamnitih kraških goličavah, kjer ga še zmeraj s pridom nabirajo starejše ženice. Uživanje grškega sena daje izjemne rezultate pri uravnavanju sladkorja v krvi, in to pri obeh tipih sladkorne bolezni, zahvaljujoč aminokislini 4-hidroksi-izolevcin, ki nenehno nadzoruje izločanje inzulina. Grško seno med drugim tudi pomirja psihično napetost, zdravi nosno sluznico, prebavni in urogenitalni trakt ter znižuje holesterol.