Spolna motnja

Z elektrošoki proti prezgodnjemu izlivu

S.R.
28. 3. 2018, 11.10
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 11.21
Deli članek:

Med moškimi je završalo. Nedavno poročilo s področja preprečevanja prezgodnjega izliva (PI), ene najpogostejših spolnih motenj, s katero se srečujejo moški, je udarilo z drznimi trditvami.

Profimedia
S spolno motnjo prezgodnjega izliva se sooča približno 30 odstotkov moških.

Ena ključnih ugotovitev poročila, objavljenega v znanstveni reviji European Urology, kaže, da morda obstaja način za preprečevanje prezgodnjega izliva, spolne motnje, se katero se srečuje približno 30 odstotkov moških, pri čemer »zdravjenje« vključuje »blage električne sunke« v spodnji del nog.

Svetovna zdravstvena organizacija je prezgodnji izliv definirala kot nenadzorovan izliv semena, do katerega pride brez ali z minimalno predhodne stimulacije, oziroma takoj po penetraciji in prej kot bi moški to želel, pri čemer nad izlivom nima nobenega ali pa minimalen nadzor, kar je zanj ali pa njegovega partnerja moteče. Na splošno je odvisen od povprečnega časa od penetracije do izliva, ki pa se pri različnih narodih močno razlikuje. Na podlagi raziskave iz leta 2005, ki je vključevala 500 parov, je bil ta čas približno 5,5 minute. Ker je povprečno trajanje spolnega odnosa povezano z željami partnerjev, čas od penetracije do izliva pa se med ljudmi precej razlikuje, je vprašanje »prezgodnjega izliva« močno odvisno od percepcije posameznika. Spolnost seveda obsega precej več kot prečkanje ciljne črte, a hitrost, s katero jo dosežejo, nekaterim predstavlja hudo zagato, razlogi pa vključujejo tako psihološke kot fiziološke vidike.

Električna stimulacija

Obstaja več načinov zdravljenja, katerih učinkovitost se precej razlikuje, v zdravstvu pa glede te motnje zaenkrat ne obstaja neko splošno soglasje. Nedavno objavljeno poročilo, v katerem so raziskovalci proučili več farmakoloških metod zdravljenja prezgodnjega izliva, ugotavlja, da glede učinkovitosti večine splošno dostopnih zdravil ostaja precej nejasnosti in da ima pomemben učinek na zdravljenje te tegobe zgolj ena metoda. Gre za metodo strokovnjakov turške izobraževalno-raziskovalne zdravstvene ustanove Bursa Yuksek Ihtisas, ki se sicer zavedajo nejasnosti na področju prezgodnjega izliva, vendar ga zdravijo s precej nekonvencionalno metodon. Imenuje se »transkutana simulacija zadnjega tibialnega živca« (transcutaneous posterior tibial nerve stimulatio) oziroma TPTNS, vključuje pa natančno usmerjene in izjemno blage električne sunke v tibialni živec, ki se nahaja na zadnji strani goleni in gležnja.