Kaj kupujemo?

Nevarnosti iz pločevink in mikrovalovke

Z.F. / Novice Svet24
26. 3. 2018, 20.15
Deli članek:

Jesti zdravo in neoporečno hrano ni tako preprosto, kot se zdi. Že res, da se moramo pretežno držati ustreznih oznak, a to ni vedno tisto, kar zagotavlja, da je hrana, ki jo uživamo, tudi zares brez strupov in kemikalij, ki našemu telesu lahko škodujejo.

Profimedia

Pri pretežno zdravem jedilniku kaj nezdravega vsake toliko ne more narediti velike škode, nekoliko težavneje pa je, če takšno hrano nevede uživate dlje časa ali če se morate zaradi zdravja držati diete s čim bolj neoporečno hrano. Čeprav nekatera živila veljajo za zdrava, pa v nekaterih oblikah vendarle niso priporočljiva, pravijo strokovnjaki za prehrano.

Paradižnik v pločevinki

Pašna govedina

Meso pašnega goveda vsebuje več betakarotena, vitamina E, maščobnih kislin omega 3, konjugirane linolne kisline, kalcija, magnezija in kalija ter manj maščobnih kislin omega 6 in nasičenih maščob, ki jih povezujemo s srčno-žilnimi boleznimi.

Paradižnikova mezga, koncentrat, kuhan paradižnik … vse te različice paradižnika so za naše telo še boljše kot svež paradižnik. Čudodelnost paradižnika je torej splošno znana, ne pa tudi to, da paradižnik v pločevinki le ni tako idealen, kot se zdi. Pločevinke namreč veljajo za enega največjih virov BPA – bisfenola A – sintetičnega hormona, ki dokazano vpliva na razvoj marsikaterih bolezni in težav, vse od reproduktivnih težav pa do srčnih bolezni, debelosti in sladkorne bolezni. Kislina, ki jo vsebuje paradižnik, vpliva na to, da BPA iz pločevinke pronica v paradižnik v pločevinki, kar pomeni, da z uživanjem konzerviranega paradižnika zaužijete kar precejšnjo količino BPA.

Veliko boljša alternativa je paradižnikova mezga v steklenem kozarcu. Za 400 gramov paradižnikovega pireja v steklenici, znamke Mutti, boste v Tuševih trgovinah odšteli 0,89 evra, medtem ko boste za 290-gramski paradižnikov koncentrat v kozarcu, znamke Natureta, odšteli 1,39 evra, za 580 gramov pa 1,89 evra v Mercatorju.

Pokovka iz mikrovalovne pečice

Pokovka velja za idealni prigrizek. Če ji ne dodajate ničesar, gre zgolj za pečena koruzna zrna, ki ne vsebujejo veliko kalorij, vsebujejo pa vse pomembne sestavine, ki jih za zdravje najdemo v koruznem zrnu. Večina vnaprej pripravljene koruze za pokovko je namenjena peki v mikrovalovni pečici, ki za naše zdravje ni najprimernejša, dodatno skrb pa vzbuja tudi ovoj, v katerem se peče koruza. Vrečke, s katerimi vred pokovko pečemo v mikrovalovni pečici, vsebujejo perfluorooktansko kislino (PFOA), ki jo najdemo tudi v teflonskih premazih posod. Ob stiku z mikrovalovi se ta vsrka v hrano, raziskave pa so dokazale, da je povezana z rakom na jetrih, modih in trebušni slinavki. Pokovko za peko v ponvi lahko kupite v Mercatorju. 100 gramov pokovke Mercator boste našli za 0,55 evra, medtem ko boste za pakiranje 500-gramske pokovke Kelly's odšteli 2,19 evra.