Pozor

Vzrok za utrujenost se morda skriva v krvi

R. T. / Njena.si
31. 3. 2018, 09.54
Deli članek:

Ste bledi, utrujeni, slabotni in se težko zberete? Vam izpadajo lasje, nohti pa se vam zlomijo že, če iščete svinčnik? Se vam vrti, povrh vsega pa ste tudi žejni, se znojite in težko dihate?

Profimedia

Že če na eno izmed vprašanj odgovorite pritrdilno, je treba pomisliti tudi na slabokrvnost, ki jo, če niste ravno izbirčni, lahko popolnoma pozdravite že s skrbno izbrano prehrano.

SMERNICE

Okrepite svoj jedilnik s semeni. Med njimi se z veliko vsebnostjo železa ponašajo bučna, sončnična in lanena semena.

V svojo prehrano vključite oreščke. Vsak dan pojejte nekaj mandljev, indijskih oreščkov, pinjol in lešnikov. Hrano izdatno začinite s timijanom in drobnjakom. Veliko železa, ki ga potrebujete, če želite okrepiti svojo kri, vsebujejo svinjska in goveja jetra ter govedina. Naj bodo večkrat na vašem krožniku. Začnite uživati pšenične kalčke. Lahko jih kupite v trgovinah ali pa jih začnete kaliti kar sami. V prehrano vključite sezam, ki poleg železa vsebuje velike količine kalcija. Sezam lahko zaužijete, če ga posujete po solati, dodajate pa ga lahko tudi juham, omakam in testeninam. Pomislite tudi na stročnice in jih izdatneje vključite v svojo prehrano. Predvsem si privoščite več fižola, pa tudi čičeriko. Iz pozabe rešite lečo in iz nje pripravite zdrave in okusne jedi. Jejte tofu ter izdelke iz soje in sojine moke, vendar poskrbite, da so toplotno obdelani. O Popaju in špinači pa ni treba izgubljati besed, kajne? Tudi ostala temno listnata zelenjava je kakovosten vir železa.

Železo in baker vsebuje tudi kakovostna temna čokolada z velikim deležem kakava. Posladkajte se z njo, vendar pa s količino ne pretiravajte zaradi visoke kalorične vrednosti