»VEGETA«

Zdrava začimbnica, ki se znajde v vsakem loncu

Z.F. / Novice Svet24
11. 3. 2018, 13.00
Deli članek:

Mnogi luštrek zamenjujejo s peteršiljem, saj sta si na prvi pogled precej podobna, toda po samo enem otipu boste hitro prepoznali razliko. Luštrek je izredno aromatičen in ima vonj po »vegeti«.

Dreamstime
Luštrek je nepogrešljiva začimba v kulinariki, ki jo lahko uporabimo povsod.

Luštrek boste od peteršilja ločili po velikosti. Peteršilj zraste do 15 centimetrov nad tlemi in je približno enake velikosti kot korenje, luštrek pa doseže višino od enega do dveh metrov. 

Trenutno je pravi čas, da semena posadite v lončke, saj se bodo do prihoda pomladi rastlinice ravno prav razvile, da jih boste lahko presadili na vrt. Poskrbite, da bo zemlja, v katero ga boste posadili, vlažna in bogata z organskimi snovmi. Najbolje je, če ga sejemo v skupinah po le nekaj semenk skupaj, saj rastlina načeloma ni zahtevna in se močno razraste. Ko zraste do velikosti 15 centimetrov, ga presadimo. Sveže liste nato nabiramo vso sezono.

UPORABA V KULINARIKI

Sveže in posušene liste luštreka uporabljamo navadno kot jušno zelenjavo namesto zelene, nič pa ne bo narobe, če se v loncu znajde tudi ta. Koristimo ga za mesne, ribje in zelenjavne juhe, omake, raguje, enolončnice. Ker ima močno aromo, ga dozirajmo previdno. Dodamo ga raje v manjših količinah, 10 minut pred  koncem kuhanja. Odličen je s korenovkami, kot so korenje, zelena, topinambur, pastinak, pa z gobami, stročnicami, paradižnikom in krompirjem. Po okusu je podoben »vegeti«. Odličen je tudi v mesnih jedeh in enolončnicah. Uživamo lahko tudi presne liste v solati ali podušene. Korenine lahko vložimo v kis. Seme zdrobljeno dodajamo v kruh, ga potresemo po kuhanem krompirju ali dodamo v  solatne prelive. Dobro se ujema s čilijem, česnom, koprom, lovorjem, origanom, peteršiljem, drobnjakom, brinovimi jagodami, timijanom.

Korenčkova juha z luštrekom

Luštrek lahko v družbi koromača in koprive uporabite tudi pri peki kruha in tako pripravite kruh, ki bo blagodejno deloval na vaš želodec. 

Za 4 ljudi potrebujemo: 5 g masla, 1 čebulo, 500 g korenčka, 1 l jušne osnove, 1 žlico sesekljanega luštreka, 50 g kisle smetane, sol, poper, muškatni oreh.

Priprava: čebulo sesekljamo in zlato prepražimo na maslu. Dodamo naribano korenje in zalijemo z jušno osnovo. Pustimo, da zavre. Med vrenjem dodamo luštrek, po potrebi solimo in popramo. Pustimo, da vre tako dolgo, da se korenje zmehča. Potem juho pretlačimo, po potrebi solimo in popramo ter dodamo muškatni oreh. Na koncu vmešamo še kislo smetano. Okrasimo lahko z nekaj kapljicami bučnega olja.