STRAN Z ZDRAVILI

Ko želodec kriči, ga ingver pomiri

Z.F. / Novice Svet24
10. 3. 2018, 16.03
Deli članek:

Če tudi vi spadate v skupino ljudi, ki se pogosto srečujejo z bolečinami in neprijetnim občutkom v želodcu, ob tem pa vas pesti še želodčna kislina, vam namesto farmacevtskih pripomočkov svetujemo ingver. Preverite, zakaj.

Profimedia
Če imate preveč ali premalo nemiren želodec, ga bo ingver pomiril oziroma spravil v optimalen pogon.

Ker težave z želodcem spadajo k stresu, se veliko ljudi z njimi kar nekako sprijazni, ko je hudo, pa seveda priskoči na pomoč farmacija. Pa vendar narava ponuja veliko zelo učinkovitih in popolnoma neškodljivih zdravil za želodčne težave.

Čudežni ingver

Nekoč so ingver mornarji na plovbi žvečili, da so preprečevali morsko bolezen oziroma slabost. Če se vas loteva boleč želodec, si pripravite ingverjev čaj in ga pijte nesladkanega. Odsvetujemo vam med, saj je težek za želodec. 

Ali ste vedeli, da je ingver tako inteligentna začimba, da jo, čeprav je pekoča začimba, lahko uživajo tudi ljudje z rano na želodcu ali dvanajstniku? Ni čudno, da ima v veliko državah ingver celo status zdravila. Gre namreč za eno od najbolj raziskanih začimb, za katero je tudi znanost potrdila, da optimizira delovanje želodca. Če imate namreč preveč nemiren želodec (slabost in živčnost v želodcu), ga bo ingver pomiril in spravil v optimalen pogon, če pa je vaš želodec preveč ohlapen, ingver kot nekakšen želodčni trener poskrbi, da se želodčne mišice optimalno gibljejo. Številne študije so tudi dokazale, da tako sveži ingver kot ingver v prahu uspešno uničujeta bakterije (vključno z zloglasno H. pylori), ki povzročajo večino želodčnih razjed. Ob želodčnih težavah v svoj vsakdan zato obvezno vključite tri ali najmanj eno skodelico ingverjevega čaja. Če uporabljate ingver v prahu, bodite pozorni, da izberete ekološkega, da bo moč ingverja zares prava.

Okrepi prebavni ogenj

Ingver sicer priporoča tudi ajurveda, ki pojasnjuje, da bolečine v želodcu večinoma nastanejo zaradi slabe prebave in nizkega agnija oziroma prebavnega ognja, ki ga ingver zelo uspešno (o)krepi. Ajurvedski zdravilci priporočajo, da nekaj svežega ingverja nastrgate ali nasekljate pred vsakim obrokom, mu dodate nekaj kapljic limonovega soka in ščepec soli, nato pa mešanico pojeste. Posoljen kos svežega ingverja lahko tudi prežvečite.