Hipofiza

Znaki, da je kraljica žlez v večjih težavah

Vesna Meško
10. 3. 2018, 12.01
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 08.00
Deli članek:

Možganski privesek ali hipofiza ima v našem telesu pomembno funkcijo. Pravimo ji kraljica žlez, saj je odgovorna za izločanje številnih pomembnih hormonov.

Dreamstime
Simptomi hipopituitarizma se lahko odražajo tudi v spremenjeni osebnosti in celo depresiji.

Ob delnem ali popolnem prenehanju delovanja hipofize nastopi bolezensko stanje, imenovano hipopituitarizem, ki vodi do pomanjkanja enega ali več hipofiznih hormonov. Posledice za bolnike niso prijetne, soočajo se z neprijetnimi simptomi, med katerimi pa je mnoge mogoče omiliti in nadzorovati z vseživljenjsko terapijo, ki nadomešča manjkajoče hormone.

NEVARNE SPREMEMBE

Kljub temu lahko nekatere posledice odpovedi delovanja hipofize korenito spremenijo življenje. V mlajši dobi se denimo kaže zaostanek v razvoju, odrasli se spoprijemajo z neplodnostjo, impotenco, zmanjšanim libidom, utrujenostjo, pojavljajo se težave s presnovo, nezmožnost prenašanja stresnih okoliščin in druge težave. Za bolnike je značilna večja umrljivost, zlasti zaradi srčno-žilnih bolezni in možganske kapi.

Hormoni, za izločanje katerih je odgovorna hipofiza, nadzorujejo delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem.

SIMPTOMI

Simptomi hipopituitarizma so pogosti glavoboli, motnje ali popolna odsotnost menstruacije, neplodnost pri ženskah, zmanjšana želja po spolnosti, pomanjkanje zmožnosti prenašanja stresa, utrujenost, pridobivanje telesne teže, občutljivost na mraz, pomanjkanje apetita, pomanjkanje interesa in motivacije, okorelost sklepov v jutranjih urah, nizek krvni tlak, težave z zaprtostjo, presnovne motnje, pri bolnikih se brez ustrezne hormonske terapije kaže spremenjena osebnost, ki se lahko odraža v depresiji, številni se spopadajo tudi s slabostjo.

VZROKI

Vzrokov za delno ali popolno odpoved hipofize je več. Poškodbo hipofize lahko povzročijo operacije ali obsevanje v tem predelu, tumor hipofize ali drugi tumorji. Vzrok je lahko tudi sheehanov sindrom (velika izguba krvi med porodom, kar privede do poškodbe hipofize; slednja lahko v celoti preneha delovati). Težave lahko nastanejo tudi zaradi možganske kapi, tuberkuloze, genetske mutacije, infekcijske bolezni (meningitis), avtoimunega vnetja hipofize, poškodbe glave ali nevrokirurških posegov. Vzrok je lahko tudi sarkoidoza (večorganska bolezen neznanega vzroka, ki prizadene bezgavke, pljuča, oči in kožo).