kaj je res in kaj ne?

Prehranska dopolnila za hujšanje pod lupo

Z.F. / Novice Svet24
3. 3. 2018, 16.25
Deli članek:

Način, s katerim dokazano lahko izgubimo nekaj telesne teže, je povezan z zdravo prehrano, zmanjšanim energijskim vnosom in telesno dejavnostjo.

Profimedia
Naj prehranska dopolnila nikar ne prevzamejo vloge zdrave prehrane.

Ker take spremembe v življenjskem slogu niso tako zelo preproste, posamezniki pogosto razmišljajo o tem, da bi uživali prehranska dopolnila, ki naj bi pospešila izgubo teže.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pod drobnogled postavili nekaj prehranskih dopolnil za hujšanje. Prodajalci prehranskih dopolnil zatrjujejo, da njihovi izdelki za zniževanje telesne teže delujejo tako, da zaustavijo absorpcijo maščob ali ogljikovih hidratov, zmanjšujejo apetit ali pospešijo metabolizem. Vendar je zelo malo znanstvenih dokazov, da prehranska dopolnila v resnici delujejo. Številna prehranska dopolnila so draga, nekatera lahko součinkujejo z zdravili, nekaj pa je lahko tudi zdravju nevarnih.

POSVET Z ZDRAVNIKOM

Če razmišljate o tem, da bi za zniževanje telesne teže uživali prehranska dopolnila, se prej posvetujte s svojim zdravnikom ali medicinsko sestro v zdravstvenovzgojnem centru, še posebej če imate povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, bolezni, povezane s srcem, ali druge kronične bolezni.

POVRŠNO ZNANJE

V prehranskih dopolnilih, namenjenih hujšanju, najdemo različne sestavine: zdravilne rastline in njihove izvlečke, vlaknine, minerale, ki so v različnih količinah in v različnih kombinacijah. Uživajo se v obliki kapsul, tablet, tekočin in praškov. Ugotavljajo, da proizvajalci prehranskih dopolnil zelo malo pozornosti namenjajo učinkovitosti in varnosti svojih izdelkov. Varno prehransko dopolnilo ni škodljivo za zdravje tistega, ki ga uživa. Učinkovito prehransko dopolnilo pa mora izkazovati zatrjevane učinke.

Profimedia
Za uspešno hujšanje je potrebna tudi vadba.

BELI FIŽOL

Ekstraktu belega fižola pripisujejo zaviranje absorpcije ogljikovih hidratov in zaviranje apetita. Ali deluje? Resnično zelo malo pripomore k zniževanju telesne teže. Varnost? Ekstrakt ne predstavlja tveganja za zdravje, v večjih odmerkih lahko povzroča težave v prebavnem sistemu.

ZELENA KAVA

Gre za nepražena zrna kave. Ekstraktu zelene kave pripisujejo zmanjševanje zalog maščob in pretvorbo krvnega sladkorja v energijo. Ali deluje? Povezava med uživanjem zelene kave in njenih ekstraktov ter vzdrževanjem normalne ravni krvnega sladkorja in vzdrževanjem normalne telesne teže ni bila potrjena. Varnost? Lahko povzroča glavobole, težave v urinarnem traktu in težave z jetri. Prav tako vsebuje kofein.