SKRITI SOVRAŽNIKI

Veste, od kod v vašem domu lahko izvira bolezen?

Zoran Franc/Novice Svet24
2. 3. 2018, 21.10
Deli članek:

V hiši preživimo veliko časa, zato je pomembno paziti na zdravje tudi znotraj doma. Redno preverjajte filtre sesalca, menjujte posteljnino, zračite stanovanje in ga vsaj enkrat letno prepleskajte.

Profimedia
V neočiščenih sistemih gretja in hlajenja se lahko nahaja tudi legionela.

Čeprav se nam dom zdi na prvi pogled čist in pospravljen, se lahko nevarnosti, ki ogrožajo naše zdravje, skrivajo tam, kjer bi najmanj pričakovali. Pomislite na posteljo, preproge, hišne ljubljenčke … Imajo kaj skupnega?

60 stopinj naj bo najnižja temperatura za pranje posteljnine.

POSTELJA

V postelji je več umazanije, kot si lahko sploh mislite. Najdemo ostanke potu, različne telesne tekočine, lase, ostanke kože … Po raziskavi, ki so jo izvedli na eni izmed ameriških univerz, ljudje tedensko »odložimo« 14 gramov majhnih delcev kože. Zato je postelja odlično mesto za gojenje pršic in drugih zdravju škodljivih parazitov in plesni. Fekalni izločki, ki jih pršice pustijo za seboj, lahko privedejo do kožnih ekcemov, rednih alergij, dražeče kože in dihalnih obolenj. Povzročitelji astme so lahko že prah, pršice in plesni, zato je posteljno perilo dobro zamenjati vsak teden in ga oprati najmanj na 60 stopinjah.

SISTEMI GRETJA IN HLAJENJA

V sistemih za ogrevanje in hlajenje (klimatskih napravah), lahko slabo čiščenje privede do nastanka plesni in razvoja bakterij, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. V najmilejših oblikah tvegamo alergije, kot hujše oblike pa so znani pojavi okužbe z legionelo. Ta nevarna bakterija je lahko tudi smrtonosna. Zato vam svetujemo, da vsaj enkrat letno poskrbite za temeljit pregled in čiščenje svojih grelnih oziroma hladilnih naprav.

STARI SESALNIKI 

V študiji, ki je bila objavljena v eni izmed tehnoloških revij, v kateri so preizkusili več kot 20 vrst različnih sesalnih naprav, ki so se razlikovale po blagovnih znamkah, cenah in starosti, so ugotovili, da je vsak izmed sesalnikov v zrak izpuščal velik delež prahu, bakterij in pršic. Izjema so bili sesalniki s  filtrom HEPA in sesalniki na vodo. Če uporabljate starejše sesalnike, ki še nimajo vgrajenih filtrov HEPA, svetujemo, da vrečke redno zamenjujete, čistite pa tudi prostor, kjer se vrečka nahaja.  

Profimedia
Čiščenje slednjih bi bilo potrebno vsakih 14 dni. Bakterije se tam zaradi obilice hrane hitro namnožijo. Med najnevarnejšimi, ki jih lahko staknete, sta bakterija E.coli in salmonela.

ČISTILA

Bodite pazljivi pri izbiri. Številna čistila vsebujejo zdravju nevarne hlapljive snovi, ki povzročajo okvaro pljuč. Pazljivi pa bodite tudi na jedkost, saj mnoga lahko povzročijo tudi spremembe na koži.

PLESNI

Zidna plesen in plesen, ki se pojavi v kopalnici, sta izjemno nevarni za naše zdravje. V prostore, kjer se pogosto pojavlja, postavite rože, ki filtrirajo zrak. Ena izmed njih je bršljan, ki iz zraka odstrani 60 odstotkov plesni.

OLJNE BARVE

Te barve vsebujejo svinčev prah, ki povzroča poškodbe možganov, živčnega sistema, ledvic in jeter. Zato pri brušenju sten zmeraj uporabljajte maske za dihanje.