Kokosova moka

S kokosom vedno siti in vse bolj vitki

R.T. / Njena.si
26. 2. 2018, 21.00
Deli članek:

Hujšate, pa ste nenehno lačni? Za vas imamo rešitev – neredilno živilo, ki vas bo nasitilo. Privoščite si ga lahko popolnoma brez slabe vesti.

Dreamstime
To odlično shujševalno živilo vsebuje več vlaknin kot katerakoli druga moka.

Še ena pozitivna lastnost kokosa, ki bo razveselila predvsem tiste, ki bolehajo za celiakijo – specifičnih beljakovin, ki jih imenujemo gluten, kokos sploh ne vsebuje.

Sadje, zelenjava, jogurti in razni napitki vas ne nasitijo dovolj, kmalu po obroku v trebuhu zazeva praznina. Zlasti če ste z jedilnika strogo črtali kruh, krompir in testenine. Kako si lahko pomagate, da ne boste še pred poletjem obupali nadzastavljenimi cilji?

MALO HIDRATOV IN BREZ GLUTENA

Predstavljamo vam sestavino, ki jo lahko brez slabe vesti primešate jedem. Živilo, ki ne vsebuje glutena, ima malo ogljikovih hidratov, a vas bo kljub temu nasitilo, je kokosova moka. Dodate jo lahko denimo sadno-zelenjavnim napitkom ali pa navadnemu jogurtu, ki ste ga obogatili s koščki sadja. Okusen obrok vas bo veliko bolj nasitil, kot če bi zaužili gosto tekočino ali pust lonček navadnega jogurta. Na osnovi kokosove moke lahko pripravite tudi različne zdrave sladice, napitke, omake, peciva, celo kruh!

Dreamstime
Kokosovo moko pripravijo iz svežega kokosovega mesa, ki ga posušijo, razmastijo in zmeljejo.

PREDNOSTI KOKOSOVE MOKE

Kokosovo moko dodajte sadno-zelenjavnim napitkom ali pa navadnemu jogurtu, ki ste ga obogatili s koščki sadja. Tako si lahko privoščite zdravo shujševalno sladico ali zajtrk s tropskim navdihom.

Kokosovo moko pripravijo iz svežega kokosovega mesa, ki ga posušijo, dobro razmastijo, nato pa zmeljejo v prah. Vsebuje veliko hranilnih snovi, vlaknin in beljakovin. Poglejmo nekaj zanimivih podatkov. Vrečka kokosove moke (250 gramov) vsebuje 6,4 grama ogljikovih hidratov. Na 100 gramov torej zgolj 2,56 grama, kar je odlična novica za tiste, ki ste s svojega jedilnika črtali vse pregrehe, bogate z ogljikovimi hidrati.

DIETNO ŽIVILO
Kokosova moka je odlično živilo za hujšanje, vsebuje namreč več vlaknin kot katerakoli druga moka – kar 61 odstotkov! Poleg tega pospešuje presnovo, ureja prebavo, odpravlja napihnjenost, pomaga k hitrejšemu občutku sitosti in čisti črevesje.