100-odstotna zaščita

Dezinfekcijske robčke si lahko naredite sami

Z.F.
11. 11. 2017, 09.00
Deli članek:

Higiena je pomembna, tako osebna kot higiena doma. Na voljo so številni pripomočki, ki nam zagotavljajo stoodstotno čistočo, pa najsi gre za čistila, robčke, dezinfekcijska sredstva … Jim zaupate?

Dreamstime
Trgovinski dezinfekcijski robčki vsebujejo številke kemikalije, ki so lahko nevarne in strupene.

Tržišče je danes prepredeno s številnimi čistili, ki nam zagotavljajo stoodstotno čistočo našega doma; ponujajo različne metle, pršila, tablete za čiščenje, robčke in še bi lahko naštevali. Pa jim gre zaupati ali gre morda samo za marketinški nateg? V nadaljevanju vam razkrivamo, kako lahko z domačimi pripravki sami brezhibno očistite dom.

10 minut boste potrebovali za izdelavo dezinfekcijskih robčkov, ki bodo služili različnim namenom.

ČIŠČENJE TAL

Če tudi vi prisegate na večno čistočo vašega doma, kjer želite čim manj mikrobov in drugih nevarnosti, vam svetujemo domač pripravek, ki vas nikoli ne bo pustil na cedilu. Ob tem naj omenimo, da bo za seboj pustil brezhibno čistočo in lesk ter nevtralen vonj. Čistilo za tla, primerno tudi za čiščenje kopalnice in vodnega kamna, lahko pripravite iz mešanice kisa in detergenta. Detergent in kis naj bosta v razmerju 1:1, z vodo pa ju razredčite v razmerju 1:8.

DEZINFEKCIJSKI ROBČKI

Ti so trend zadnjih nekaj deset let. Z njimi dobro očistimo roke, obraz in telo, prav tako stanovanje. Pa ste kljub temu kdaj pomislili ali si vzeli čas, da preberete, kaj vse je v njih? Poleg alkohola vsebujejo nešteto kemikalij, ki so zdravju škodljive. Zakaj si ne bi pripravili svojih?

KAJ POTREBUJETE

Za začetek boste potrebovali nekaj starih kosov oblačil, ki jih več ne nosite in jih lahko razrežete po mili volji. Razrežite jih na krpe, s površino velikosti vaše dlani. Najboljše bodo iz bombaža, še posebej priporočljive so posteljnina, kuhinjske krpe, bombažne plenice … Potrebujete le še kozarec, ki dobro tesni, ali kozarec za vlaganje. Napolnite ga s krpami, v posebni posodi pa zmešajte 2,5 dcl destilirane vode, 0,5 dcl alkoholnega kisa, 10 kapljic eteričnega olja čajevca in sok ene limone. Mešanico prelijte po krpah v kozarcu, in že so pripravljene za uporabo. Ko bodo umazane, pa jih preprosto operite v pralnem stroju.

Profimedia
Tudi posteljnino je treba vsake toliko »prezračiti«.

PREDNOST

Doma izdelani dezinfekcijski robčki so namenjeni večkratni uporabi, saj jih po uporabi operete v pralnem stroju in pozneje ponovno uporabite. Stroški bodo manjši, prav tako boste manj onesnaževali okolje in svoj življenjski prostor.

ČRNI ČAJ Za čiščenje parketa ali lesenih tal uporabite črni čaj. Skuhajte črni čaj in z njim umijte tla ter opazujte svež in sijoč učinek ...

JELENJE USNJE Čiščenje oken je priporočljivo vsaj dvakrat letno oziroma po potrebi. Pripravek za čiščenje naredite iz soka limone ali kisa. Nato okna do skoraj suhega obrišite z jelenjim usnjem ali časopisnim papirjem.

POSTELJNINA Tudi posteljnino je treba vsake toliko »prezračiti«. Pripravite mešanico iz kisa, vode in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Popršite in obesite, najbolje na zrak, da se nekoliko posuši.