Mobilna verzija
01:24 23. maj 2018

Če jecljate, začnite glasno prepevati

ud
0

Z jezikom se sporazumevamo, delamo, se učimo, beremo, uporabljamo ga za izražanje misli in načrtov za prihodnost, vendar nekaterim beseda vendarle ne teče gladko.

demenca

Foto: profimedia

Zakaj se to zgodi in kako si lahko pomagate

Jecljanje

Kdor jeclja, želi nekaj povedati, a besede kar ne more izreči. Ponavlja se lahko zvok, zlog ali ena beseda, denimo d-d-d-dež ali dež, dež, dež pada ali pač dež, dež, dež. Premori se lahko zgodijo po besedah ali med njimi. Jecljanje ne zajema samo ponavljanja dela besed, povezano je z različnim govornim obnašanjem in gibi telesa, ki motijo potek govora. Na voljo je več metod zdravljenja jecljanja, tudi terapija splošnega zdravnika, zelo učinkovito je zdravljenje s hipnozo. Osnova pri terapiji je petje, ker pri petju kratko malo ni mogoče jecljati. Takrat so namreč glasilke sproščene in dihanje je pravilno.

Težave z govorom kot posledica stresa

Že zelo mladim ljudem se dogaja, da zamenjujejo glasove v besedi ali pa izrečejo napačno besedo, čeprav vedo, kaj so vsebinsko želeli povedati. Takšne težave se ljudem najpogosteje dogajajo, kadar so utrujeni, pod stresom in posledično manj zbrani. Pomagajo sprostitvene vaje oziroma manj napornega dela doma in v službi, če težave ne pojenjajo po nekaj tednih, pa obisk logopeda.

Težave z govorom kot posledica demence

Starejši ko ste, bolj verjetno lahko postanete pozabljivi, obenem slabše presojate in težje opravljate vsakodnevne dejavnosti, lahko nastopijo tudi težave z govorom. Žal spada demenca med bolezni, ki jih ljudje pogosto prikrivajo, o njej ne govorijo ali pa jo poskušajo prezreti, čeprav ravno dementni bolniki in njihovi skrbniki potrebujejo veliko podpore in razumevanja. Kako torej ukrepati ob prvih znakih demence? Treba je vedeti, da je pozabljivost v starosti lahko tudi znak bolezni in zato morate čim prej poiskati zdravniško pomoč.

Vaš prispevek