TISTI DNEVI

Nikar ne uporabljajte odišavljenih izdelkov

ud
9. 9. 2017, 14.54
Deli članek:

Glede na to, da vas menstruacija verjetno spremlja že vse tam od trinajstega leta, je preprosto težko verjeti, da se lahko pri spopadanju s tistimi dnevi v mesecu motite.

Profimedia
Pri težavni menstruaciji in PMS pomaga tudi svetlinovo olje, ki pospešuje odstranjevanje odvečnega hormona prostaglandina.

V vseh teh letih ste vendar že dobro naštudirali, kaj vašemu telesu takrat najbolj ustreza, kajne? Po navadi smo prepričani, da je za naše telo dobro tisto, kar nam najbolj prija.

Protibolečinske tablete

Pri bolečih menstruacijah so nam dostikrat največja uteha protibolečinske tablete. A verjetno ni treba dodatno poudarjati, kakšen učinek na telo ima lahko redno jemanje nekaterih zdravil. Dokazano povečujejo tveganje za srčni napad in srčno kap, nekatera zdravila povzročajo tudi razjede in krvavitve v želodcu in črevesju ter rušijo ravnovesje bakterij v prebavnem traktu. Redno jemanje protibolečinskih zdravil lahko škoduje ledvicam in jetrom. Raje se zatecite k naravnejšim metodam. Povečajte vnos magnezija, kalcija in vitamina B6 v svoje telo, ti bodo zmanjšali pogostost in intenzivnost krčev.

Menjava tamponov

Po navadi tampone ali vložke menjamo takrat, ko so polni. Tiste dni v ciklu, ko menstruacija ni več tako močna, pa se zanašamo na to, da lahko tampone menjamo na osem ur, za vložke pa smo tako in tako prepričani, da se nosijo, dokler vpijajo tekočino, in če tekočine ni obilo, pač dokler je treba. Ne delajte tega. Tampone morate menjati na štiri ure.

Odišavljeni izdelki

Menstrualni izločki imajo svoj vonj, tega ne zanikamo, a bolj kot okolica ta vonj zaznavate predvsem vi. Zato je povsem razumljivo, da nas večina rada posega po odišavljenih vložkih in celo tamponih, ki vsaj delno zakrijejo neprijeten vonj. A bi se takšnim izdelkom morali izogibati. Kemikalije, ki zagotavljajo dišavo, so namreč v veliki meri krive za draženje nožnice in razvoj bakterijskih ali glivičnih vnetij, nekatere od teh kemikalij, ki z uporabo pronicajo v nožnico, pa so tudi rakotvorne.