Brez učinka

Nas farmacevtska industrija goljufa?

U.K.
8. 9. 2017, 14.12
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 14.14
Deli članek:

Dejstvo je, da farmacevtski giganti zelo dobro služijo na strahu ljudi.

Profimedia
Farmacevtska podjetja kujejo ogromne dobičke iz naših strahov.

V zadnjem času so farmacevtska podjetja kar precej na udaru. Sicer v glavnem zaradi cepljenja otrok, saj mnogi verjamejo, kljub temu, da so praktično vse resne znanstvene študije pokazale, da to ne drži, da cepljenje povzroča avtizem in druge zdravstvene težave pri otrocih.

A dejstvo je, da farmacevtska industrija kuje ogromne dobičke iz tako imenovane pretirane skrbi za zdravje. Mnogi zdravniki, to dokazujejo tudi številne študijo, so mnenja, da ljudje v želji po boljšem zdravju, pojemo precej preveč zdravil in raznih preparatov, in ti nam lahko pravzaprav celo škodujejo.

Profimedia
Slab zadah lahko v večini primerov popravimo s spremenjeno prehrano in pitjem vode.

Halitoza

Halitoza je posledica fermentacije ostankov hrane v ustih in povzroča slab zadah. Farmacevtska industrija kuje ogromne dobičke na raznih ustnih vodicah, zobnih pastah in tako naprej, ki naj bi bile narejene prav zato, da premagajo halitozo. S tem so običajen zadah spremenili v bolezen, ki v večini primerov ne obstaja. Strokovnjaki zagotavljajo, da največkrat ni potrebno uporabljati posebnih 'zdravil', saj je običajno, da ima sapa pač določen vonj in da lahko slab zadah popravimo preprosto s pitjem vode in spremembo prehrane.

Detoksikacija 

Dodatki k prehrani, razni preparati za detoksikacijo in pripravki za hujšanje farmacevtski industriji prinašajo milijarde. A dejstvo je, da za njihovo dejansko delovanje obstaja zelo malo dokazov, če sploh kateri. Jetra pač naravno odvajajo strupe iz telesa in jemanje dragih zdravil kvečjemu dodaja dodatne substance, ki jih morajo razgraditi. Strokovnjaki glede detoksikacije v glavnem priporočajo zdravo prehrano, čim manj alkohola in pitje naravnih čajev. A tudi v tem primeru je pametno imeti pravo mero, saj je lahko pretirano pitje vode (preko 5 litrov v nekaj urah) za osebo usodna.

Profimedia
Zdrava prehrana je ključnega pomena za pravilno delovanje jeter.

Izpiranje vagine

Farmacevtska industrija zelo dobro služi na strahu žensk zaradi neprijetnega vonja iz vagine. Sama vagina je izjemno učinkovita pri samočiščenju in če ne gre za kakšno bolezen, ne potrebuje izpiranja. To je pravzaprav lahko nevarno in lahko poruši ph ravnotežje ter povzroči resne glivične okužbe.

Holesterol

V nekem trenutku je postal holesterol sovražnik številka ena. Mnogi znanstveniki in zdravniki so mnenja, da v resnici ni dokazov, ki bo nesporno potrdili povezavo med holesterolom in kardiovaskularnimi boleznimi. Obstajajo pa študije, ki so pokazale, da je prenizka raven holesterola v telesu lahko zelo nevarna. To seveda ne pomeni, da se ni potrebno zdravo prehranjevati, ali da bi kar tako nehali jemati tablete, brez obiska pri zdravniku.

Profimedia
Študija je pokazala, da večina ljudi, ki jemljejo antidepresive, niso depresivni.

Antidepresivi

Pred kratkim je britanska študija, ki je imela za osnovo 47 kliničnih študij, objavila rezultate, ki so pokazali, da večina ljudi, ki jemljejo antidepresive, v resnici niso depresivni. Prav tako so znanstveniki v študiji trdili, da zdravila kot so Prozac, Seroxat in tako naprej, sploh ne delujejo in imajo le placebo efekt. Pri človeku je nekaj popolnoma običajnega, da občasno čuti žalost, nemoč, in zato ni potrebno takoj poseči po zdravilih.

Absolutno se je pri jemanju kakršnihkoli zdravil, preparatov in tako naprej obvezno posvetovati z zdravnikom, in nikakor se ne smemo zanašati, da bomo kakšno bolezen, še posebej če gre za resno zdravstveno stanje, ozdravili sami. A dobro je vseeno premisliti, s posveti z dejanskimi strokovnjaki, o tem kaj v resnici potrebujemo in kaj bi nas rada farmacevtska industrija prepričala, da potrebujemo.