Ne morete shujšati?

Navade, ki preprečujejo izgubo teže

ud
19. 2. 2017, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jeste veliko bolj zdravo, trudite se biti aktivni, a čeprav ste že izgubili nekaj kilogramov, rezultati niso takšni, kot bi si želeli. Hujšate prepočasi ali pa preprosto ne morete čez neko mejo.

Profimedia
Previdni bodite kje, kdaj in kako jeste.

Hujšanje se je ustavilo in ne gre več naprej, vi pa bi radi izgubili še tistih nekaj kilogramov. Čeprav se vam zdi, da vse delate prav, ste morda žrtev sodobnih prehranjevalnih navad, zaradi katerih preprosto ne morete shujšati.

Preskakujete obroke

Prehitro hranjenje je lahko vzrok, da pojeste preveč in da ne morete shujšati.

Vsi se zavedamo, kako pomembno je redno prehranjevanje. Da je zdravo jesti večkrat po malem. Zato imamo verjetno obroke razporejene po urah dneva. A pridejo tudi nekoliko bolj dinamični dnevi, ko smo ob urah, ko bi morali jesti, na sestanku, v avtu ali kako drugače zaposleni. Takrat navadno preskočimo obrok. Rečemo si, da nam to ne more škodovati, bomo pač zaužili manj kalorij. A resnica je, da nas preskakovanje obrokov pripelje do tega, da pozneje pojemo veliko več, kot smo predvidevali, in ker smo lačni, tega niti ne opazimo. Naši možgani, ki jim zaradi preskočenega obroka primanjkuje glukoze, kličejo po hrani. Ko nastopi naslednji obrok, zaradi preskočenega prejšnjega naslednjemu brez slabe vesti dodamo še kaj sladkega ali dodatno zajemalko. Ko se to začne dogajati kolikor toliko redno, se ustavi tudi izgubljanje kilogramov.

Hitro jeste

Verjetno ste že slišali, da si je za hrano treba vzeti čas. Že zaradi boljše prebave, a je čas tudi tisti, ki nam lahko pomaga pri uspešnem hujšanju. Hormoni, ki našemu telesu sporočijo, da je sito, se namreč začnejo tvoriti veliko pozneje, kot v naš želodec pride prvi grižljaj. Ko vam možgani vendarle sporočijo, da so siti, imate vi lahko v svojem želodcu že veliko preveč hrane, če jo uživate prehitro. Če pa si vzamete čas in jeste počasneje, boste do takrat, ko bodo možgani zaznali sitost, pojedli veliko manj. To je pokazala tudi raziskava, in sicer, da je ena kepica sladoleda dovolj tistim ljudem, ki si zanjo vzamejo pol ure.

Pretiravanje s slanim

Hrano s pretiranim dodatkom soli torej uživajte zmerno in previdno. 

Sol v hrani se je izkazala za dejavnik odvisnosti. Od hrane, ki vsebuje precej soli, ljudje hitro postanemo odvisni, kar pomeni, da je ne zmoremo preprosto odložiti in se ji odpovedati. To je dobro imeti v mislih, kadar se odločite privoščiti si kaj izredno slanega: čips, pokovko, pico, slane oreščke in podobno. Pri vsej tej hrani se bo kljub vaši odločnosti, da boste pojedli samo eno porcijo, lahko zgodilo, da boste pojedli celo vrečko ali ves pladenj.