Utrujenost

Vstanite skupaj s sončnimi žarki

ud
18. 2. 2017, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekateri zjutraj vstanejo skupaj s soncem, spet drugi v udobnosti svoje postelje spijo nekoliko dlje. Na žalost pa je naš svet narejen tako, da jo bolje odnesejo jutranje ptičke.

Profimedia
Izogibajte se sladkorju po šesti uri zvečer, saj ta povzroča, da se telo ne more umiriti.

V trenutku, ko se zbudite, pomislite na nekaj lepega, recimo kaj boste počeli čez dan, in posledično boste veliko lažje vstali. Pomislite na mamljiv zajtrk, kavico ali sladico.

Ljudje, ki dlje spijo, se pogosto zbudijo z izjemno slabo vestjo, saj imajo manj od dneva kot tisti, ki vstanejo prej. Marsikdo, ki dlje spi, pa si želi vstati prej. Če ste eden izmed njih, vam ponujamo par nasvetov, kako boste zjutraj lažje vstali in ob tem ne boste čutili utrujenosti. S temi triki bo vstajanje lažje, spanje pa bolj kakovostno in trdno.

Postopek

Če ste se odločili, da boste poskusili vstajati hitreje, se tega lotite počasi. Ne spremenite svojega ritma spanja tako, da boste takoj začeli vstajati uro, dve ali več prej, ampak to naredite postopoma. Vsak dan vstanite 10 minut prej kot dan prej. Telo bo v veliko manjšem šoku.

Živila, ki vas držijo pokonci

Zjutraj je najbolje, da telo poženete kar s telesno aktivnostjo. Z njo čez dan ne boste čutili utrujenosti. Pomaga tudi pri kakovostnem spancu in življenju. Naredite vsaj en počep. 

Kava, črni čaj, vino, mlečna čokolada in sladkor v telesu sprožijo procese, zaradi katerih se vaše telo ne more umiriti, vaše misli pa skačejo z ene teme na drugo in ne morete zaspati. Izogibajte se jim po šesti uri popoldne. Če je le mogoče, se jim odrecite že kakšno uro prej. Vsak dan pa odidite v posteljo med deseto in polnočjo, da se boste do jutra dobro naspali.

Odhod na stranišče

Večina nas gre pred spanjem na stranišče, vendar je težava v tem, ker veliko ljudi potem v postelji še bere knjigo ali brska po telefonu, tablici. Ko odložite te stvari na nočno omarico, odidite še enkrat na stranišče. Tako boste spali veliko bolje, saj vas ne bo vso noč tiščalo na stranišče. Vsi pa vemo, kakšna muka je ponoči vstati iz tople in udobne postelje.

Ko vstanete, si privoščite kozarec vode ali še bolje limonade. Tako boste svoje telo oživili. Nikakor pa naj ne bo kava prva stvar, ki jo boste spili. 

Feng šuj

Pastelno modra barva in pastelno zelena na naše telo in spanec vplivata pomirjajoče. Vsaj tako je po feng šuju. Prebarvajte stene na ti dve barvi in spali boste bolje. Izogibajte pa se rumeni, rdeči in oranžni. Postelja naj bi bila po feng šuju obrnjena proti vratom, saj nam menda taka postavitev daje občutek varnosti ter posledično spimo bolj trdno in kvalitetno.