Vzroki in rešitve

Ko vam smrčanje krati nočni spanec

ud
18. 2. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nadležna motnja spanja, zaradi katere ne spi ne le tisti na naši levi ali desni, ampak tudi tisti, ki ima motnjo. Pomeni pa lahko marsikatero zdravstveno težavo!

Profimedia
Izberite tak vglavnik, ki bo poskrbel, da je glava v liniji s telesom.

Sesanje namišljenega palca

Vaja je videti tako, kot bi sesali palec ali liziko. Položite jezik na nebo, kjer naj ostane, in sesajte nekaj sekund. Ponovite vsaj 15-krat.

Smrčanje lahko prizadene tako moške kot ženske ne glede na njihovo starost in lahko celo vodi do visokega krvnega tlaka ter bolezni srca in ožilja. Lahko je znak nočne apneje. To je bolezen, zaradi katere oseba, ki smrči, med spanjem nekajkrat na uro za nekaj časa neha dihati. Lahko pa je znak alergije, okužbe nosne votline ali oteklosti sluznice (ki jo navadno povzročita prehlad ali gripa). Ker ne vemo, kaj je glavni vzrok smrčanja, je najbolje, da obiščete zdravnika. Sploh če smrčite že dlje časa, ste velikokrat zaspani podnevi, imate glavobole, ne morete biti zbrani, imate težave pri hoji, se pri vas pojavlja aritmija ali pa imate visok krvni tlak.

Nekaj naravnih rešitev

Največ ljudi, ki smrči, ponoči spi na hrbtu. Tako pa jezik zdrsne nazaj in povzroči smrčanje. 

Smrčanje lahko povzroči tudi prekomerna telesna teža, tako da pazite na kilograme. Alkoholne pijače omejite, saj spodbujajo smrčanje in zaradi njih ne spimo kvalitetno. Pred spanjem ne jejte težke hrane in ne pijte zeliščnih čajev. Ti namreč sprostijo žrelne mišice in zato glasneje smrčite. Pred spanjem spijte skodelico kave, saj je prepričanje, da zaradi kave ne morete spati, zmotno. Za nespečnost je kriva koncentracija kofeina v kavah, ki ste jih pili čez cel dan. Sama kava namreč izjemno ugodno vpliva na spanec in celo ublaži smrčanje. Vzglavnik imejte ravno na pravem mestu, naj ne bo previsoko ali pa prenizko.

Vaje

Za smrčanje je lahko kriv tudi suh zrak v spalnici. Uporabite vlažilec zraka.

Iztegnite spodnjo čeljust naprej in jo tako držite nekaj sekund. Sprostite in nato vajo ponovite vsaj petkrat. Izvajajte jo večkrat na dan. Nekajkrat na dan zapojte ton po želji in ga držite nekaj časa. Ta vaja zelo pomaga in tudi zabavna je. Odlična je, saj sprosti ustno votlino. Pojte samoglasnike. Zapojte ton po svoji želji in nato menjavajte črke A, E, I, O in U.