Poraba se viša

Lani smo porabili največ plina po letu 2010

STA/B.K.
18. 2. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po slovenskem distribucijskem omrežju zemeljskega plina je lani steklo 315,73 milijona kubičnih metrov plina, kar je 4,6 odstotka več kot leto prej in največ po letu 2010. K lanski rasti so prispevali večja poraba v industrijski in nižje zunanje temperature v ogrevalni sezoni, poleg tega so se na omrežje priključili novi odjemalci.

Bobo
Plinovod (fotografija je simbolična)

Distribucija zemeljskega plina se je lani povečala, čeprav so obstoječi odjemalci izvedli vrsto ukrepov učinkovite rabe energije, kot so izolacije, menjava oken, ukrepi učinkovite rabe v tehnoloških procesih, vgradnja sodobnih kondenzacijskih kotlov ipd.

Leta 2010 je bilo sicer distribuiranih 320,37 milijona kubičnih metrov plina.

Po podatkih agencije za energijo je v Sloveniji prek 133.000 uporabnikov zemeljskega plina. Večina ga uporablja za ogrevanje, nekateri za kuhanje. S plinom se ogreva 13 odstotkov gospodinjstev, medtem ko je ta delež v Nemčiji več kot 50-odstoten oz. se na plin ogreva več kot 20 milijonov gospodinjstev.

"Kljub izredno nizkim zunanjim temperaturam letošnjo zimo in posledično večji potrebi po toploti so odzivi uporabnikov plinskih peči zelo dobri. Za plinske kondenzacijske je namreč značilno, da njihova toplotna moč ni odvisna od zunanjih temperatur, zato odjemalce tudi v času najnižjih temperatur ni zeblo," so v sporočilu za javnost zapisali v v gospodarsko interesnem združenju za distribucijo zemeljskega plina.