Zaposlovanje mladih

Nove službe: Mladi po pomoč tudi v mladinsko zadrugo

Martin Luzar/Dolenjski list
18. 2. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mladinski center Brežice bo z evropsko podprtim projektom v treh letih poskušal najti zaposlitev za 18 mladih, predvsem v turizmu, zato organizira izobraževanja.

Martin Luzar
Na predstavitvi projekta Priložnosti in izzivi mladih v Posavju.

Mladinski center Brežice, ki deluje v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice, je lani s projektom Priložnosti in izzivi mladih v Posavju uspešno kandidiral na javnem razpisu za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih za večjo zaposlenost.

S projektom bo prijavitelj pridobil dobrih 178 tisoč evrov nepovratnega denarja, ki ga zagotavljata Republika Slovenija in Evropski socialni sklad.

Projekt je namenjen mladim, ki iščejo zaposlitev. 

V treh letih, kolikor bo trajal projekt, želijo zaposliti 18 oseb, starih od 15 do 29 let, ki jih zanima predvsem delo v turizmu. Zanje bodo pripravili neformalno izobraževanje skozi 12 delavnic, na katerih se bodo med drugim učili tujih jezikov, javnega nastopanja, zlasti poslovne komunikacije, spoznavali bodo grafično oblikovanje, informacijsko tehnologijo ter podjetništvo in marketing, razlaga direktorica brežiškega ZPTM Monika Gabrič.

Projekt povezuje iskalce in zaposlovalce

Projekt v Posavju povezuje mlade iskalce zaposlitve in zaposlovalce. V njem sodeluje Fakulteta za turizem Brežice, pridružila sta se mu prepoznavna lokalna igralca v turizmu, dobovsko podjetje Terme Paradiso in Posavski muzej Brežice, zanj se že zanimajo še tri podjetja, med njimi največje lokalno turistično.

Projekt naj bi bil v prihodnje dodatno zanimiv zaradi mladinske zadruge, ki jo bo vzpostavil ZPTM in naj bi kot turistični servis pomagala prodajati lokalne turistične storitve. Zadrugo bi lahko najeli denimo za organiziranje turističnega dogodka.

Izobražuje se že več kot 20 mladih

Tadeja Račič o sodelovanju: "V svojem poklicu nimam veliko priložnosti, zato sem v projektu, da pridobim nova znanja."

Med več kot 20 mladimi, ki se že izobražujejo v projektu in se jim lahko pridružijo še novi, je tudi Matej Plešej iz Brežic. »Pomembno je vzpostaviti koncept turizma na območju hidroelektrarne Brežice. Na umetnem jezeru ob elektrarni načrtujejo na primer veslaško stezo. Plan za ta prostor je zelo dober, glavna ovira pa je pomanjkanje denarja, zato je tako pomembno povezati turistične ponudnike,« razmišlja.

Udeleženka projekta je tudi Tadeja Račič iz Skopic. »Po poklicu sem zobotehnica in v tem poklicu ni ravno veliko možnosti za zaposlitev, zato sem v tem projektu, da pridobim nova znanja. Glede svoje zaposlitve se najprej vidim v svojem poklicu, sicer pa v kakem turističnem centru,« pravi.