Naboj v steno

Policija ne želi razkriti, kdo je ovadil Sinišo

Gabrijel Toplak
17. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če obtoženi ves čas pravi, da je dneve preživljal ob pivu in marihuani, pa so policisti opravili hišno preiskavo na podlagi anonimne prijave.

Gabrijel Toplak
Siniša Frank zdaj pravi, da dejanje globoko obžaluje.

Na mariborskem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 32-letnemu Siniši Franku iz Zgornjih Poljčan, ki je sredi julija lani na svojem domu streljal na policista, ki je s sodelavci opravljal hišno preiskavo. Policisti so ga takrat »obiskali« zaradi anonimne prijave o posedovanju konoplje in orožja, zdaj pa mu sodijo tudi zaradi preprečitve uradnega dejanja policistom. Na policista je Frank streljal z zračno pištolo in ga zgrešil.

Obtoženi je bil že dlje časa pod drobnogledom policistov zaradi suma, da se ukvarja s prepovedano drogo in tudi nedovoljeno poseduje strelno orožje.

Kdo je dal podatke?

Včeraj je pred sodni senat, ki ga vodi sodnica Danila Dobčnik Šošterič, stopil policist Policijske postaje Rače Marko Eljon, ki je bil navzoč ob hišni preiskavi. Obtoženčevega odvetnika Roka Keršiča je najbolj zanimalo, kje oziroma od koga so raški policisti dobili podatke, da Frank poseduje konopljo in orožje, a mu je Eljon odgovoril, da tega podatka zaradi varnosti te osebe ne more povedati. Odvetnik ga je nadalje vprašal, kdo mu dovoljuje, da osebo tako ščiti, a je policist ostal neomajen. »Zakon,« mu je odgovoril. Keršič še ni odnehal in je apeliral na sodišče: »Prosim, če lahko odredite, da policist osebo razkrije.« Dobčnik Šošteričeva pa mu je odgovorila, da je sodišče zadovoljno z izpovedjo priče.

Glasnejša komunikacija

Okrožna državna tožilka Mateja Artenjak je na sodišču ves čas neizprosna in tudi vztraja, da je obtoženi orožje sprožil z jasnim namenom, da policista poškoduje in zadene.

Omenjeni policist je v nadaljevanju pričanja sodišču zatrjeval, da je slišal zvoke, ki so jih oddajali električni pripomočki za gojenje droge, in dodal: »Pridobili smo tudi podatek, da se v garaži večkrat zadržuje mladina.« Zagovornik obtoženega še vedno ni odnehal: »Kdo vam je to povedal?« Policist Eljon se ni zmedel in je na takšna vprašanja odgovarjal: »Lastna varnost.« Ko pa je odvetnik Keršič z nekoliko povišanim tonom glasu vztrajal: »Ne razumem, zakaj nočejo biti imenovani,« mu je Eljon odvrnil: »Ni vam treba povzdigovati glasu, ko me sprašujete.« In Keršič mu ni ostal dolžan: »O, pa lahko ga!« Sodišče se je v nadaljevanju seznanilo še z izvedeniškim mnenjem sodnega izvedenca Mladena Vrabiča in javnost izključilo iz sodne dvorane.

Droga in orožje

32-letnik ima na eni roki tetoviran napis "Kolji škife".

Med hišno preiskavo so policisti v dveh prostorih, posebej prirejenih za gojenje marihuane, našli 23 sadik konoplje. Franku so zasegli tudi 400 gramov posušenih vršičkov marihuane, dve elektronski tehtnici in dve tabletki ekstazija. Našli so več kosov kratkocevnega (pištole, revolverji) in dolgocevnega orožja (puška z daljnogledom), večjo količino nabojev različnih kalibrov, bokser, električni paralizator in samostrel.