Zadavil ženo

»Ko sem prišel k sebi, je bila mrtva«

mr
19. 2. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 63-letnemu Dragu Railiću, obtoženemu uboja svoje dve leti mlajše žene Milke.

Samo Strel
Čeprav mu grozi strog zapor, Drago na sodišče hodi nasmejan.

Incident se je zgodil 15. oktobra lani med 18. in 18.30 v dnevni sobi družinske hiše ob Ižanski cesti v Ljubljani. Po obtožnici sta se Railićeva najprej sprla, nato je Drago Milko udaril v obraz, da je padla, in jo v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (zaradi osebnostnih motenj) zadavil.

Obtožena in pokojni nista našla skupnega jezika glede delitve premoženja.

Upokojeni gradbinec, ki je en teden premišljeval o tem, ali naj krivdo po obtožbi prizna ali ne, in se naposled odločil, da bo nedolžnost dokazoval med sojenjem, je včeraj podal svoj zagovor.

Že od začetka zveze spori glede denarja

Povedal je, da sta imela z Milko že od začetka zveze težave in nesporazume, predvsem glede denarja, saj ga je ona zapravljala predvsem za sebe, lepe kostime in čevlje, on pa je ves zaslužek vlagal v skupno gospodinjstvo. »Bilo je dela, bilo je denarja, a če ga razmetavaš, ni v redu,« je med drugim dejal. Zaradi nesporazumov sta se odločila za »ločeni denarnici«. Dogovorila sta se, da bo Milka skrbela za hrano, on pa za položnice in vse ostalo, a se pokojna tega ni držala in je še naprej zapravljala za garderobo.

10 let zapora

so za priznanje krivde tožilci ponudili 63-letniku, a se je odločil, da bo nedolžnost dokazal med sojenjem. 

Drug drugega obtoževala za uničeno življenje

Tudi ko sta gradila hišo, pri tem Milka ni hotela sodelovati. Ko jo je prosil, da za delavce skuha kosilo, njegova prošnja večinoma ni bila uslišana. »Od jutra do večera je živela za to, da se lepo oblači,« je med drugim dejal. Veliko sta se kregala tudi zaradi njenega kajenja. Dragu še vedno »ne gre v glavo«, kako je lahko Milka ob eni kavi pokadila do sedem cigaret. Vsake toliko časa se je odnos normaliziral, potem pa sta spet zašla v stare prepirljive tire, drug drugega sta obtoževala za uničeno življenje. Obtoženi trdi, da ga je nenehno provocirala, medtem ko je bila njegova taktika molk.

Samo Strel
Od incidenta 15. oktobra lani je 63-letnik v priporu.

Stemnilo se mu je pred očmi

Zadnje leto pred dogodkom sta živela povsem ločeni življenji, če pa je kdo prišel na obisk, sta se pretvarjala, da je vse v redu. Pa ni bilo, zato je Milka prek svoje odvetnice Dragu predlagala ločitev in sporazumno delitev premoženja, s čimer se je obtoženi načeloma strinjal, vendar pa potem nista našla skupnega jezika. Kritičnega dne sta se med gledanjem televizije spet začela pričkati okoli delitve premoženja. Ko mu je začela psovati mater, se mu je stemnilo pred očmi, zaradi česar jo je udaril. »Ko sem prišel k sebi, je bila mrtva,« je med drugim dejal in dodal, da je potem poklical policijo in se ji predal. Railić je še povedal, da mu je žal, da se je končalo, kot se je, na dodatna vprašanja pa ni želel odgovarjati.

Profimedia
V zagovoru je obtoženi povedal, da sta se z ženo od začetka zveze pričkala zaradi denarja.

Brez opravičila in kančka obžalovanja

Starejši od sinov je povedal povsem drugo zgodbo, in sicer da je bila mama ljubeča, na splošno pozitivna in nikakor zapravljiva, oče pa primitiven, nazadnjaški in prostaški ter da jo je imel za svojo osebno lastnino, zaradi česar so jo prepričevali, naj ga vendar že zapusti. Zelo ga je tudi prizadelo, ko ga je oče po dogodku klical iz pripora, pa ni bilo nobenega opravičila ali kančka obžalovanja. Za uboj 63-letnemu vdovcu zdaj grozi od pet do 15 let zapora.