Organizirani kriminal

Aleksandra je prala denar za italijansko mafijo

uk
19. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanska policija je v ponedeljek izvedla obsežno akcijo, v kateri so stopili na prste mafijskemu klanu 'Ndrangheta, ki velja za velik trn v peti italijanski policiji.

Reuters
Operacija je potekala v sedmih italijanskih mestih.

V akciji je bila aretirana srbska državljanka Aleksandra Dobričanović (34). Policija jo sumi, da je za zloglasni klan 'Ndrangheta prala denar. Poleg Aleksandre so aretirali 38 ljudi in preiskali 14 zgradb, med katerimi naj bi bile tudi hiše vodij klanov. Akcija je potekala v sedmih italijanskih mestih.

Preživela brodolom

Aleksandra je bila ena od 5000 potnikov na križarki Costa Concordia, ki se je potopila leta 2012. Takrat je umrlo 32 ljudi, Aleksandra pa je nesrečo preživela.

Obtožbe

Policija je še dve osebi obtožila pranja denarja, izsiljevanja in ponarejanja. Aleksandra je sicer obtožena izdajanja lažnih faktur, s katerimi so prek občinskih podjetij poslovali v klanu 'Ndrangheta. Policisti so zasegli večjo količino denarja in orožje, ni pa znano, ali so našli tudi droge. Aleksandra je trenutno v hišnem priporu, saj je mati dveh otrok. Policija sporoča, da naj bi bilo v pranje denarja vpletenih vsaj pet občinskih podjetij iz Verone. »Nekatera podjetja naj ne bi želela sodelovati pri tem in so bila v ilegalne posle prisiljena,« so sporočili italijanski policisti.

Trojica aretiranih

Poleg Aleksandre naj bi bila aretirana še Carlo Scarilia (24), ki naj bi bil na visokem položaju v klanu, in Francesco Frontieri (42), ki velja za eno od vodilnih figur v klanu. Frontieri naj bi bil tudi v ljubezenskem razmerju z Aleksandro, pred kratkim pa je bil že obsojen na osem let zaporne kazni zaradi organiziranega kriminala. V takratni akciji z imenom Emilia so aretirali 58 ljudi, med njimi pa so bili tudi nekateri ugledni politiki.

Na prvem mestu 'Ndrangheta naj bi že pred leti presegla zloglasno organizacijo Cosa Nostra s Sicilije in naj bi zdaj nadzirala večino evropskega podzemlja.

'Ndrangheta

Ko pomislimo na italijansko mafijo, navadno pomislimo na Coso Nostro, ki velja za eno najmočnejših mafijskih organizacij na svetu, a preiskovalci poudarjajo, da to v resnici ne drži. Prav kalabrijska 'Ndrangheta naj bi v zadnjih letih dobila premoč na kriminalni sceni, ne le v Italiji, ampak po vsej Evropi. 'Ndrangheto sestavlja okoli 150 klanov, ki naj bi imeli skupaj okoli 5500 članov. Njihova glavna dejavnost je prodaja drog, letno pa naj bi se v njihovih rokah obrnilo 44 milijard evrov.